Pääkirjoitus: Tuhatvuotinen valtakunta

Mustasaari jatkaa, kuten on jatkanut jo 671 vuotta – itsenäisenä kuntana. Näin kiteytti Mustasaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Carola Lithén päätöspuheenvuorossaan kuntaliitosta käsitelleen kokouksen saavutukset.

Minusta näytti, että Lithén uskoo vakaasti elämän jatkuvan Mustasaaressa ennallaan myös seuraavat 671 vuotta: Kunta on nyt pelastettu ja keltaliivit voivat palata kotiinsa. Elämä jatkaa tuttua ja turvallista menoaan.

Mikäli näin olisi tai on, se olisi hienoa. Se sopisi Vaasallekin, joka kuitenkin ottaa nyt toisen suunnan, henkisesti ja maantieteellisesti. Täällä on nähty, ettei huimalla määrällä vuosia ole merkitystä.

Siispä toivotamme Mustasaarelle onnea ja menestystä. Ja vielä kerran, kovasti anteeksi, että häiritsimme rauhaanne liitossuunnitelmilla. Hymyillään, kun tavataan!

Ps. Tästä teidän keskeltänne sinne kuuluu väkisinkin joskus kalketta, ja lastuja lentelee, me kun tykkäämme touhuta. Auttaisiko, jos ostaisitte kuulosuojaimet?

Vaikea paikka

Nyt kun saatiin kuntaliitosasialle piste, voimme keskittyä Vaasaan, ja jo sunnuntaina siihen, miten hyvin saamme kaupungin äänen kuuluville Arkadianmäellä.

Siihen on vain yksi konsti: pitää äänestää vaasalaista ehdokasta. Viime aikojen tapahtuma ovat osoittaneet, että parhaiten voimme luottaa omiin naisiimme ja miehiimme.

Vaasalla on monta rikkautta, joita voi tietyissä tapauksissa myös kirouksiksi sanoa. Muun muassa kaksikielisyys, meri ja se, että Vaasa on vanha sekä itseriittoinen edesmenneen läänin pääkaupunki.

Vaasa on haastava paikka eduskuntavaalien ehdokkaille. Tänne ei heru muualta ääniä kovin helposti, mutta lähtee sitäkin vikkelämmin. Kaupungin omat äänet pitää pitää.

Löylyjä odotellessa

Ulkona tuiskuttaa lunta, mutta ajatukset hiipivät kesään. Harmi, että Sisäsataman saunaravintolalautta meni karille. Pidämme peukkuja, että helsinkiläiset innostuisivat asiasta uudelleen. Vaasalaisvoimin sauna ei toteutunut.

Sen sijaan Pikisaareen saattaa nousta sauna, joka on kaikille avoin ja ilmainen Helsingin Sompasaunan tapaan. Sitä varten on perustettu Pikisaaren Saunayhdistys.

Ajatusta kuitenkin vastustetaan, kuinkas muuten. Sauna kun tulisi perinteisen pääsiäiskokon paikalle, se lisäisi liikennettä, tukkisi tiet venepaikoille ja toisi autoja parkkiin.

Olisihan se kamalaa, tulisi elämää. Vastustaja on Työväen Purjehdusseura.

Vesa Koivumäki