Pääkirjoitus: Taktikointia Vaasan parhaaksi

Viime aikoina on valitettu, että Vaasan poliitikot eivät pidä tai eivät pysty pitämään kaupungin puolta. Ensi keväänä on taas mahdollisuus vaikuttaa asiaan.

Vaaleissa vaasalaisten äänet pakkaavat hajota kuin varpusparvi pitkin vaalipiiriä. Äänten keskittäminen eli vaalitaktikointi onkin tarkkaa peliä, ja nyt niitä asetelmia jo hiotaan.

Rannikon mahtipuolue onnistui viimeksi kasamaan omat ja suomenkielistenkin äänet Joakim Strandin taakse. Äänestäjien epäonneksi RKP kuitenkin jätettiin hallituksen ulkopuolelle.

Näin Strandin painoarvo putosi. Hänellä on kova työ haalia uudelleen jättimäiset 10 374 ääntä. Työtä Strand on varmasti tehnyt, mutta monen mielestä se on jäänyt suunpieksännän tasolle.

Kolme tyrkyllä. Kokoomuksessa on kolme varteenotettavaa ehdokasta Vaasasta. Susanna Koski päihitti viimeksi juuri ja juuri Kauhavan Janne Sankelon, mutta nyt suorapuheinen Koski taitaa olla vaikeuksissa.

Koski on lisäksi uskollisesti tukenut kokoomuksen hallituksessa tekemiä päätöksiä, jotka ovat olleet kovin seinäjokimyönteisiä ja tietenkin Vaasan kustannuksella.

Marko Heinonen hakee Markku Mäntymaan tapaista suosiota, mutta viimeksi se jäi 2 323 ääneen. Koskeen oli matkaa noin 800 ääntä. Sen tavoittaminen ei olisi mahdotonta, ellei Tommi Mäki olisi astunut kuvaan.

Mäki sanoo havittelevansa 5 000 ääntä. Ilmeisesti hän ei voittanut Harkimon työpaikkaa Diili-ohjelmassa, koska hakee sitä nyt Arkadianmäeltä.

Äänten hajotessa omien kesken, kokoomuksesta läpi menevät Paula Risikko ja Sankelo. Tosin Risikko päättää jatkosta vasta ensi kuussa. Luopuessaan hän jättäisi 10 000 porvariääntä tuuliajolle.

Mäkynen ja Berg. Demarileirissä Miapetra Kumpula-Natri pysyy Brysselissä ja siinä tiedotustilaisuudessa istui tyytyväisenä myös Matias Mäkynen. Hän jäi viimeksi 2 000 äänen päähän, mutta nyt puolue ponnistaa oppositiosta.

Toinen kova on Kim Berg, viime vuoden suosituin pohjalainen. Ei kuitenkaan eduskuntavaaleissa, mutta nyt Harry Wallin ja Maria Tolppanen jäävät pois.

Tosin Wallin on Seinäjoelta ja Tolppanen meni läpi perussuomalaisten äänillä. Edustaja Urpilainen saa vaalipiiristä kaverin tai kaksi, ja siihen on vaasalaisilla sauma.

Perussuomalaisista Jukka Mäkinen saattaa olla Tolppasen jälkeen vahvoilla.

Spekuloinnissa on huomioitava myös se, mitkä puolueet ovat todennäköisimmin hallituksessa. Joten vaikeaa tulee taas olemaan.

Vesa Koivumäki