Pääkirjoitus: Suurvalta ei tee virheitä

Katsoin viikonloppuna HBO:n kohutun ja kehutun sarjan Chernobyl. Vaikka sarja on dramatisoitu, se havahdutti ymmärtämään – vasta nyt 33 vuoden jälkeen – kuinka vakavasta onnettomuudesta oli kyse.

Muistan jotenkin sen huhtikuun lopun vuonna 1986 ja uutisten ristiriitaisuuden, jonka Tšernobyl Suomessa aiheutti. Elimme vielä vankkaa suomettumisen aikaa. Siinä eivät laskeumat paljon painaneet, kun naapurille kumarreltiin.

Muistan vielä sen sateenkin, joka toi suurimman säteilyannoksen Suomeen. Ulkoilutin silloin meidän mopsia Carlosta Huutoniemellä ja pian sen jälkeen sain vaimolta soiton, että nyt ei kannata olla ulkona.

Pesin Carloksen suihkukopissa. Neuvo pesemisestä ja hiekkalaatikkojen hiekkojen vaihtamisesta tuli muistaakseni vaasalaiselta eläinlääkäriltä, jonka puheet virallinen taho luokitteli sittemmin edesvastuuttomiksi.

Vaasassa on aina seurattu tarkasti Ruotsin uutisia ja sieltä tieto säteilystä silloinkin tuli. Suomi sen sijaan viivytteli jopa omien kansalaistensa evakuoimislentoa Minskistä vuorokaudella.

Neuvostoliitto yritti salata ja vähätellä onnettomuutta, vaikka voimalaitoksen ydin säteili taivasalla joka tunti kaksi kertaa Hirosiman pommin verran. Tähän hyssyttelyyn Suomea taivuteltiin mukaan.

Valehtelu jatkuu

Chernobyl-sarjaa katsoessa ajattelee, että miten tämä kaikki on ollut joskus mahdollista: Piittaamattomuus, salailu, valehtelu, ihmishenkien ja terveyden vähättely.

Silloin Neuvostoliiton presidenttinä ollut Mihail Gorbatšov on sanonut, että Neuvostoliitto kaatui Tšernobylin katastrofiin, ainakin osin. Luulisi, että kaikki on vielä venäläisten muistissa, mutta ei.

Venäjällä tehdään pikapikaa valtion tuella omaa sarjaa Tšernobylin onnettomuudesta. Siinä juonen johtavana lankana on CIA:n agentti, joka tunkeutuu Tšernobylin ydinvoimalaan ja vaikuttaa osaltaan tapahtumiin.

Valehtelu jatkuu, mikään ei ole muuttunut, kunnes tulee uusi katastrofi... Entinen suurvalta ei pysty tunnustamaan pimeää historiaansa, ei edes lähihistoriaansa.

Suurten kirous

Onneksi Suomi ei ole entinen suurvalta, sillä se tuntuu olevat valtioille ja kansoille ylitsepääsemätön trauma.

Mitä tekee Turkki, entinen Osmanien valtakunta, haikailee taas suurvallaksi, britit eivät millään usko, etteivät he ole enää maailman mahti ja sanele sääntöjä brexitille.

Jopa ruotsalaisissa näkyy, että Ruotsi on ollut joskus suurvalta. Heistä ei onneksi ole vaaraa kenellekään.

Vesa Koivumäki