Pääkirjoitus: Suomi juo vasten odotuksia

Alkon myynti notkahti. Viimevuotisen alkoholikeskustelun perusteella luulisi, että puolet eduskunnasta taputtaa käsiään. Hiljaista on kuitenkin ollut.

Odotettua oli, että lonkeron, siiderin ja vähän vahvemman oluen myynti romahtaa Alkossa, mutta kas kummaa, kaiken muunkin alkoholin myynti on monopolissa tökkinyt.

Alkon asiakkaat ovat siirtyneet uuden lain myötä ruokakaupan puolelle, eivät siis kovin kauas, mutta käytävän huomattavasti vähemmän houkutuksia tarjoavalle puolelle.

Kun asiakas viime vuonna haki Alkosta lonkeroa, hän joutui pujottelemaan viinapullojen ohi kaupan perälle ja takaisin. Kassalla olivat vielä sopivasti pikkupullot esillä, jos ei isompi ollut tarttunut käteen.

Tätä kiusausta ei enää ole. Ruokakaupassa kun ei viinaa tyrkytetä kassajonossa seisovalle, eikä tupakkaa, eikä siellä ole enää edes pitkää karkkikujaa lapsiperheiden harmiksi.

Ruokakaupassa ajatellaan, tai on ainakin ajateltava asiakkaan terveyttä.

Syksy näyttää suunnan. Uutta alkoholilakia vastustaneet kansanedustajat vetosivat asiantuntijoiden lausuntoihin. Esimerkiksi vihreät, jotka vaalikoneessa kannattivat viinien pääsyä maitokauppaan, käänsivät takkinsa asiantuntijoiden edessä.

Tammikuu on tavallaan huono kuukausi tehdä päätelmiä alkoholin kulutuksen suuntauksesta, mutta sellainen on hytinä, että suomalaisista ei tulekaan rapajuoppoja uuden lain myötä.

Se saattaa olla pettymys monelle, sillä silloin voidaan perustellusti vaatia myös viinien pääsyä maitokauppaan. Noloa olisi myös todeta, että tuli turhaan aliarvioitua suomalaisten itsehillinnän tasoa.

Asiantuntijoiden ja eduskunnan raittiuspuolueen on nyt rukoiltava intiaanikesää, ehkä se nostaa suomalaisten alkoholin kulutuksen käyrät ennustetulle tasolle.

Mielenkiinnolla odotan, kumpi puoli pääsee syksyllä toteamaan: ”Mitäs minä sanoin!”

Suutari pysyköön lestissään. Alkon vastaus kiristyvään kilpailuun on alkoholiton salmiakkikossu. Kyllä, hyllyyn tulee kossua, jossa ei ole tippaakaan viinaa.

Sen ymmärrän, että viinakaupassa myydään lantrinkeja ja vaikkapa alkoholitonta olutta, mutta että tiukkaa viinaa. Outoa.

Alko on viinakauppa, sitä varten perustettu. Eikä tiukka viina nyt niin hyvää ole, että sitä pelkästään janoonsa joisi.

Salmiakkinälän tullen menen ruokakauppaan ja ostan turkinpippureita.

Vesa Koivumäki