Pääkirjoitus: Stadion herättää unelmia

Elisa Stadionista riittää puhuttavaa. Sen matala käyttöaste huolestuttaa vaasalaisia. Eikä turhaan. Sen oli tarkoitus olla kaikkien käytettävissä, eikä seistä kalliina tyhjillään. Tarkoitus ei ole toteutunut.

Jalkapallostadionhanke puhututti jo tekovaiheessaan, kun sen budjetti paisui kuin pullataikina 11,3 miljoonasta noin 17 miljoonaan. Stadionin vuokrahinnoista on puhuttu myös alusta lähtien. Monet vaasalaiset jalkapalloseurat ovat vetäytyneet kalliiksi koetulta stadionilta.

Kesänä 2017 pienet futarinalut, oma poikani muiden mukana, olivat hyvin otettuja päästessään pelaamaan joka keskiviikko hienolle stadionille, samalle, jossa heidän ihannoimansa edustusjoukkueet pelaavat.

Viime vuonna pettymys oli suuri, kun tämä etuus evättiin, ja pelit pelattiin Kaarlen kentällä. Ajoimme peleistä usein Elisa Stadionin ohi, jossa oli hiljaista kuin hautausmaalla.

Hiljainen pyhättö

Tänä vuonna vaasalaiset yritykset tempaisivat ja mahdollistivat yli 500 lapselle jalkapallotreenit Elisa Stadionilla kesäkauden ajaksi.

Vaasassa ja ympäryskunnissa on monia tyttöjen ja poikien futisjoukkueita, joille kunnon stadionille pääseminen on muutakin kuin hikistä pelaamista, se herättää unelmia.

VPS:n, FC Sport-j:n, VIFK:in, Kiiston, Sundom IF:n, BK-48:n, VäVin ja Palosaaren Urheiluseuran riveissä pelaavat tulevaisuuden toivot. Kun poikani astui ensimmäistä kertaa stadionin viheriölle, hän näki sielunsa silmin villinä vellovan ihmismassan hurraamassa hänelle.

Muistan kuulleeni, kuinka Elisa Stadionista puhuttiin pyhättönä, jonka oli määrä kiskaista suomifutis nousukiitoon tai vähintäänkin siivittää oma seura suomifutiksen kärkeen. Ei kiskaissut, kumpaakaan.

Ainoastaan vuoden 2017 europelit täyttivät katsomot, samoin viime vuoden nuorten U19-jalkapallon EM-kisojen aikaan stadion pullisteli mukavasti muutaman pelin aikana.

Ei pelkkää futista

Elisalle mahtuu toki muutakin kuin jalkapalloa. Siellä kaavailtiin järjestettävän vuosittaisia stadionluokan tapahtumia. Ne ovat jääneet vähiin. Viime vuonna Pet Shop Boys veti paikalle hieman yli 4 000 kuuntelijaa. Järjestäjä pettyi väen vähyyteen.

Pari vuotta aiemmin Walesin harmaahapsi Tom Jones houkutteli Stadionille noin 6 800 kuulijaa. Tarvitaan tapahtumia, jotka herättävät Stadionin henkiin ja nostavat sen sille aiotulle paikalle, kaupunkilaisten ylpeydenaiheeksi. Toivottavasti stadionia ei jatkossa päästetä enää talviunille.

Katja Lahti