Pääkirjoitus: Seinäjoki, Pohjanmaan Baikonur

Seinäjoki julistautui viime viikolla Avaruuden pääkaupungiksi. Pesäpallopitäjä sieppasi arvonimen Kazakstanin Baikonurin ja Floridan Cape Canaveralin, entisen Cape Kennedyn nenän edestä.

Naapuri lähetti uudesta innovaatiostaan useita twiittejä SpaceX:n kehittäjälle Elon Muskille ja kutsui miehen kylään. Vielä ei jostakin syystä ole vastausta kutsuun kuulunut, mutta entä jos vierailu toteutuu?

Musk saapuu Intercityllä Seinäjoen asemalle, jossa kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki on häntä vastassa. Musk miljardöörinä ja liikemiehenä on kiireinen, joten hän haluaa nähdä heti mitä on tarjolla.

Niinpä Jorma ottaa Muskin Skodansa kyytiin ja kertoo, että nyt ajetaan vuorelle, Jouppilanvuorelle. Musk hämmästelee entisen kaatopaikan päälle kasatun vuoren korkeutta.

Huipulla Rasinmäki pyytää Muskia kääntymään Nurmon suuntaan, jossa siintää silmän kantamattomiin kynnöspeltoa. Juuri levitetyn lietelannan syksyinen vieno tuoksu lisää tunnelmaa.

Rasinmäki osoittaa kädellään lakeutta ja sanoo ääni väristen: ”Siinä se on, eikö olekin avaraa, khröm tuota, siis eikö olekin avaruutta?”

Musk ei ole uskoa silmiään. Siinä hän seisoo savikasan päällä ja katsoo kolkkoa peltomaisemaa. Ei laukaisualustaa, ei avaruuskeskusta, vain yksinäinen Massey Ferguson jurnuttamassa kohtia Nurmoa.

Tätä hän ei tule koskaan unohtamaan: ”Jos tuossa 80 kilometrin päässä Vaasassa ollaan yhtä hulluja, niin turha toivo, että rakennan akkutehdastani tänne.”

Aina samat ideat. Unohdetaan Seinäjoki hetkeksi ja toivotaan, etteivät töpeksi meidänkin suunnitelmiamme mainoskampanjallaan.

Vaasassa nimittäin tapahtui viime viikolla oikeasti suuria asioita. Wärtsilä siirtää toimintonsa Vaskiluotoon ja Vaasan keskustaan jää iso alue tyhjilleen. Vapaasti ideoitavaksi.

Pohjalainen virkeänä lehtenä julisti heti ideakilpailun Wärtsilän tontin käytöstä. Kuinka ollakaan, moni ehdotti sitä keikkapaikaksi suurille konserteille.

Lyhyt on ihmisten muisti. Maailmankuulu Pet Shop Boys esiintyi Elisa-stadionilla kolme viikkoa sitten. Menivätkö vaasalaiset sinne, no eivät menneet.

Tässä kaupungissa ei tarvita jumalatonta keikkapaikkaa, ennen kuin Elisa-stadion käy ahtaaksi. Ja sitä päivää saamme odotella pitkään.

Lisää vetovoimaa. Luotan Vaasan kaavoittajiin, että Wärtsilän tilat tulevat tarkoituksenmukaiseen käyttöön. Se lisää Vaasan viihtyvyyttä ja vetovoimaa.

Vesa Koivumäki