Pääkirjoitus: Se tuttu turhauttava tarina

Nuoren miehen riiuureissun pahimmasta päästä painajainen on se, että ensin annetaan ymmärtää, mutta sitten ei ymmärretä antaa. Lienee tuttua monelle.

Siinä tunteet keikkuvat raivon ja epätoivon partaalla. Viisainta on kuitenkin potkaista kivi ojaan, ottaa fillari seinustalta ja polkea kotiin odottamaan seuraavaa lauantaita.

Onneksi ei sentään juhannusta, sellaista sattuu vain kuntatasolla. Mustasaari teki Vaasalle aloitteen liitosneuvotteluista. Esileikki kesti kokonaisen vuoden, sitten tuli rukkaset.

Kuten oikeassakin elämässä, leikin edetessä toinen osapuoli lupaa rakastaa ja antaa vaikka kuun taivaalta, jos se suinkin edistää onnellista ”lopputulemaa”.

Vaasa taipui kliimaksin lähestyessä lähes jokaiseen Mustasaaren vaatimukseen, mutta maanantaina saimme kuulla, ettei se riitä. Pitäisi saada parempi sopimus.

Jääkö Vaasa odottamaan seuraavaa juhannusta? Se kuullaan tämän viikon keskiviikkona, kun kuntaliitosselvityksen johtoryhmä pitää tiedotustilaisuuden.

Tässä vaiheessa voin vain kertoa tarinan jurakaudelta, jossa tyttödinosaurus lupasi poikadinosaurukselle lemmenleikkejä vasta sitten, kun ollaan kihloissa.

Poikadino osti kihlat oitis ja illalla saniaismetsän kuuman kostea ilma väreili odotuksesta. Tyttödino sanoi kuitenkin, että ei käy. Poikadino sitä ihmetteli ja sai vastauksen: ”Mulla on tuhatvuotiset.”

Mustasaaressa äänestetään tunteella, joten kai täällä Vaasassakin saa edetä tunteella. Se sanoo, että vedätys sai nyt riittää.

Oikea laskutapa. Mustasaaren neuvoa antavan kansanäänestyksen tulos ei ole niin selkeä, miltä näyttää. Äänestämättä jätti 4 160 kuntalaista. Heille käy, että valtuutetut päättävät. 224 ei ollut kantaa.

Äänet ynnäämällä Mustasaaressa on lähes tuhat asukasta enemmän, joille kuntaliitos sopii tai on yhdentekevä kuin niitä, joille kuntaliitos tai -sopimus ei käy.

Meitä huijataan. Pitävätkö puolueet meitä tyhminä? Vaalilupaukset luvataan kattaa leikkaamalla yritystukia sekä työllisyyttä lisäämällä.

Viime kaudella perustettiin Mauri Pekkarisen johtama työryhmä karsimaan yritystukia. Tulos: 0 euroa.

Taloustieteilijöiden ja virkamiesten mukaan työllisyys nousee työttömyystukea leikkaamalla ja ehtoja kiristämällä, irtisanomissuojan heikentämisellä, työn verotuksen keventämisellä, paikallisella sopimisella, ulkomaalaisten vapailla työmarkkinoilla... Joopa joo, eivät uskalla.

Vesa Koivumäki