Pääkirjoitus: Salaisuuden pito käy työstä

Viime kesänä kolme hyvää ystävääni meni naimisiin. Vastaavaa hääbuumia ei ole kohdalleni aikaisemmin sattunut, mutta taitaa lähestyvällä kolmenkympin rajapyykillä olla osuutta asiaan.

Kolmet häät tarkoittivat tietysti myös kolmia polttareita. Koska kaikki morsiamet kuuluvat samaan kaveripiiriin, he osallistuivat myös toistensa polttareihin.

Suunnittelun ja viestien määrä oli melkoinen, kun toistakymmentä naista pohti Whatsapin, Telegramin, Facebookin messengerin ja sähköpostin kautta majoituspaikkaa, päivän ohjelmaa, järjestettäviä yllätyksiä, kuljetuksia ja tarjoiluja.

Erittäin hyvässä hengessä järjestelyt kuitenkin sujuivat, en voi valittaa.

Suurin ongelma ainakin itselleni muodostui salailuista eri muodoissaan. Kenellekään polttarisankareista ei tietenkään voinut paljastaa mitään hänen omien juhliensa ajankohdasta eikä varsinkaan sisällöstä.

Viestejä kirjoittaessa sai olla tarkkana, että vastauksensa lähetti varmasti oikeaan ryhmään.

Kun näimme kaveriporukalla, täytyi tarkkaan miettiä, mistä kenenkin kanssa pystyi puhumaan, ettei vahingossa möläyttäisi mitään.

Lisäksi täytyi pitää itsensä jotenkin kartalla siitä, mitä oli väittänyt tekevänsä minäkin kesäviikonloppuna. Näinkin saatiin morsiamia hämättyä juhlien ajankohdasta, kun kaikki viikonloput vaikuttivat varatuilta.

Viime kesän salailut palasivat elävästi mieleeni, kun sain muutama päivä sitten Facebookin kautta kutsun ensimmäisille babyshowereille eli vauvakutsuille. Juhlia ollaan tälläkin kertaa järjestämässä salaa.

Nämä juhlat ovat onneksi järjestelyjen kannalta helpommat, koska kaiken ohjelman voi järjestää yhdessä paikassa. Lisäksi odotukset päivän suhteen ovat pienemmät kuin polttareiden, koska kyseessä on paljon tuoreempi perinne.

Olen saanut pitää salailusta lähes vuoden tauon, joten siksi täytyy uudestaan asennoitua siihen, että puheitaan joutuu harkitsemaan. Todennäköisesti luvassa ovat vielä toisetkin samanlaiset juhlat tänä vuonna.

On salailussa kuitenkin myös omat kutkuttavat puolensa. Kun saa porukalla herätettyä morsiamen suoraan sängystä tai yllätettyä sulhasen lapsuuskodin keittiöstä, päivänsankarin ilme on vaivan arvoinen.

Täytyy tällä kertaa olla yllätyksen toteuttamisessa astetta maltillisempi, ettei samalla pääse mukaan synnytykseen. Laskettuun aikaan on nimittäin yllätysjuhlien jälkeen enää muutama viikko.

Elina Levijoki