Pääkirjoitus: Sain kokea Väinön värinän

Nyt olen sen kokenut, tai siis tuntenut: elämäni ensimmäisen maanjäristyksen. Se tapahtui Kaliforniassa San Franciscon kupeessa, Berkeleyssä tammikuun puolivälissä.

Heräsin aamuyöstä. Luulin ensin, että olen kuorsannut ja sen vuoksi vaimo työntelee minua taas selästä, mutta se olikin patja, joka heilui. Kuulin samassa kysymyksen, että tunsitko nyt?

Maa oli järissyt jo edellisenä yönä. Tyttären perheen vuokraisäntä kertoi siitä aamulla. Silloin en huomannut mitään, ilmeisesti jet lag oli tainnut minut niin syvään uneen. Harmitti tosi kovaa.

Harmitus juontaa juurensa aina vuodesta 1979 saakka, jolloin suurin Suomessa koskaan tapahtunut järistys vavisutti Etelä-Pohjanmaata. Se oli Lappajärven maanjäristys eli paikallisesti sanottuna Väinön värinä, joka tapahtui Väinön päivänä.

Maa huojui Kauhavalla saakka. Pikkusiskoni itki kauhuissaan ja isä luuli sodan syttyneen. Lehdet kirjoittivat siitä viikkoja. Minä onneton ajelin silloin perheen Saab 96:llä pitkin kyliä enkä tuntenut tai tiennyt hädästä mitään.

Pelko päällä. Lappajärven järistys oli voimakkuudeltaan 3,8 magnitudia ja se tapahtui 15 kilometrin syvyydessä.

Kalifornian järistykset tapahtuivat aivan Berkelyn takana kohoavien Oakland Hills -nimisten kukkuloiden kohdalla. Niiden voimakkuudet olivat 3,5 ja 3,4 magnitudia ja ne tapahtuivat 11,7 kilometrin syvyydessä.

Järistykset huomioitiin uutisissa, mutta vaatimattomasti, ainakin verrattuna Väinön värinään. Kaliforniassa samankokoisia järistyksiä sattuu vuodessa muutamia.

Maanjäristykset ovat tulleet taas ajankohtaiseksi puheenaiheeksi, kun Japanissa alkoi rantavesiin ilmestyä harvinaisia airokaloja. Niiden tulo ennustaa megaluokan järistystä.

Harvinaiset kalat ilmestyivät Japanin rantavesiin myös ennen vuoden 2011 yhdeksän magnitudin järistystä.

Vuonna 1906 järistys tuhosi San Franciscon. Sen voimakkuus oli 7,9 magnitudia. Nyt siellä ei puhuttu airokaloista eikä aihe muutenkaan ollut päivän puheenaihe.

Järistykset tulivat esille San Franciscon historiassa ja alueen geologian esittelyssä, mutta ennen kaikkea, minäkin sain kokea Väinön värinän, tosin 40 vuotta myöhemmin ja lähes toisella puolella maapalloa.

Tiukka vaatimus. Sitten Vaasaan, jossa haetaan johtajaa kaupunginteatterille. Vaatimuksena on muun muassa hyvä suullinen ja kirjallinen suomen- ja ruotsinkielen taito. Ettei nyt vaan taas säikytettäisi hyviä hakijoita?

Vesa Koivumäki