Pääkirjoitus: Rennosti myöhässä, kirkkaasti näkyvä

VR:n junat myöhästelevät, kuten ennenkin. Yleensä kyse on joistakin minuuteista. Esimerkiksi Välimerenmaissa, Afrikassa ja Intiassa ihmiset eivät edes huomaisi moista myöhästymistä.

Itse olen odottanut junaa Intiassa melkein tunnin, ja se on kuulemma normaalia. Paikalliset joivat tyynesti vahvaa kahvia ja juorusivat äänekkäästi. Länsimaiset sen sijaan steppasivat koko ajan hermostuneemmin paikallaan (tungos esti liikkumisen).

Niin raivostuttavaa, kun moinen ”rento” elämäntapa onkin, voisimme oppia heidän asenteestaan jotain. Muutaman minuutin myöhästymisen sietäminen laskisi verenpainettamme ehkä hitusen.

Pirun talvi. Junien myöhästelystä lukiessani mieleeni tulvahtivat muistikuvat Mumbain paikallisjuna-asemalta. Ihmiset änkevät juniin henkensä kaupalla, kirjaimellisesti.

He roikkuvat junien ovista ja ikkunoista, osa tasapainoilee katolla. En onneksi nähnyt kenenkään liiskaantuvan raiteille, mutta lehdistä luin kymmenistä onnettomuuksista päivittäin.

Näiden muistojen valossa VR:n ongelmat tuntuvat pieniltä.

Junien ja ratojen kunnossapitäjien suurin vihollinen on talvi. Joka vuosi se jotenkin yllättää.

VR kääntyy yhä useimmin ihmisten suissa Vaaralliseksi rautatieksi. Sloganiin: Kävellen olisit jo perillä, törmää myös usein.

Coolisti elossa. Isänpäivästä halutaan virallista liputuspäivää. Isät ovat toki ansainneet liputuspäivänsä, mutta onneksi liputtaa voi ilman kalenterimerkintääkin.

Sisäministeriön mukaan lipun voi nostaa salkoon koska vain. Sunnuntaina liput liehuivat iloisesti salossa, ainakin Palosaarella.

Isänpäivänä huomasin myös, että aika moni pyöräilijä tykkää olla näkymätön. Heijastimet tai pyöränvalot eivät osuneet silmiini, pimeydestä autoni valokiilaan äkisti ilmestyvät hahmot sen sijaan säikäyttivät useamman kerran.

Pyöräilijöille jaettiin Vaasassa viime viikolla ilmaisia valoja. Ei näköjään riittävästi. Valaiskaa itsenne hyvät tielläliikkujat. On paljon coolimpaa näkyä ja olla elossa kuin päinvastoin.

Katja Lahti