Pääkirjoitus: Ratkaiseva vuosi edessä

Alkanut vuosi voi olla historiallinen Vaasalle, kuten myös Mustasaarelle. Kuntaliitossopimus on valmis ja eteni Mustasaarenkin kunnanhallituksesta jatkoon vastaanhangoittelijoista huolimatta.

Naapurissa on vielä edessä kuntalaisille järjestettävä neuvoa antava äänestys ja sitten valtuuston ratkaiseva äänestys tiistaina 2. huhtikuuta. Samaan aikaan liitoksesta äänestää myös Vaasan kaupunginvaltuusto.

Vaasassa sopimus menee läpi yksimielisesti, mutta Mustasaaren puolesta en löisi rahojani likoon. Kansanäänestyksen tulos on kiinni kuntalaisten aktiivisuudesta, eli sen lopputulos on herran huomassa.

Äänestys ei ole sitova, mutta jos kuntalaisten vastustus on kovaa, vaatii päinvastaisen ratkaisun tekeminen valtuutetuilta kovia hermoja. Sitten nähdään, löytyykö salista sellaisia.

Yhteishenki vaarassa. Mikäli Mustasaari torppaa vuoden kestäneiden kuntaliitosneuvotteluiden tuloksen ja jää itsenäiseksi, voin vain kuvitella seurauksia. Seuraavia neuvotteluita saataneen odottaa vuosia.

Vaasa ja vaasalaiset sisuuntuvat rukkasista ja se saattaa vaikuttaa naapurusten tuleviin yhteistyökuvioihin, ainakin henkisesti. ”Pysykää sitten kans siellä rajanne takana” -ajatus valtaa Vaasassa alaa.

Se olisi sääli, sillä Vaasa ja Mustasaari mielletään jo nyt samaksi paikaksi, niin meillä kuin muuallakin.

Laiminlyönti. Sitä olen useasti miettinyt, että kuinka 70-luvun poliitikoilla ja virkamiehillä ei ollut yhtään kaukokatseisuutta. Mustasaari muodosti vuoden 1973 päätöksellä renkaan Vaasan ympärille.

Mustasaari sai Koivulahden, Raippaluodon, Björköbyn ja Sulvan. Vaasa Sundomin kylän Sulvan kunnasta. Ei mennyt jako ihan tasan, sanoisin.

Nykyisestä liitosaikeesta on kirjoitettu palstoja kilometrikaupalla, mutta vuonna 1973 tehdystä kuntauudistuksesta löytyy silloisen Vaasa-lehden sivuilta vain muutama hassu juttu.

Asia ei silloin kiinnostanut ketään. Enkä muista, että ennen vuosituhannen vaihdetta reikäleipäkuntaa olisi mitenkään moitittu tai siitä pidetty puheita.

Valtapolitiikkaa. Mutta eihän kuntaliitoksissa ole kyse aluevaltauksista, vaan yhteisestä hyvästä ja menestyksen mahdollisuuksien luomisesta. Kuntarajat ovat menettäneet merkityksensä ajat sitten.

Sen sijaan tuntuu, että rajoilla, identiteeteillä ja kielellä tehdään nyt valtapolitiikkaa. Tai pidetään vallasta kiinni sen, minkä pystytään.

Vesa Koivumäki