Pääkirjoitus: Rantojen pihtaaminen riitti

Kevään aikana olen ajellut pitkin Vaasan rantojen kurkoosenkujia ja hämmästellyt. Palosaaren ja Vaskiluodon entisillä tehdasalueilla on upeita merenrantatontteja – kaatopaikkoina.

Tonttien maisemalliset arvot voi kuka vain päätellä huippuarvokkaiksi, mutta rahallista arvoa voi vain arvailla. Siellä ne nyt kuitenkin ovat lojuneet vuosikymmeniä romunkeräyspaikkoina.

Vaasa puhuu itsestään mieluusti merellisenä kaupunkina, mutta ilman laajempaakin selvitystyötä arvaan, että samanlaista tuhlaamista ei harrasteta Suomessa, saati koko Euroopassa suuremassa määrin.

Vaasan verotulot notkahtivat ja väen haalimisen kanssa takkuaa, silti kyseiset rantatontit ovat pysyneet koskemattomina. Paikoissa, joissa nyt uteliaisuuttani ajelin, olisi yksi ratkaisu ongelmaan.

Talot meren rannassa vetävät aivan varmasti hyviä veronmaksajia Vaasaan. Saattaa olla, että kunnallistekniikankin vetäminen rantaan on halvempaa kuin räjäytellä viemärinuria pitkin Vaasan kivikkoisia metsiä.

Alkaa tapahtua

Vaan jospa asiaan olisi tulossa muutos. YIT kutsuu ihmisiä lauantaiksi Palosaarelle Wasa Marinan kastajaisiin, josta Ikkunakin tekee raportin seuraavaan numeroonsa.

Pelkkä havainnekuva Wasa Marinasta kertoo, että nyt Vaasassa ollaan hajulla siitä, kuinka meri pitää hyödyntää, eikä vain mainita sitä juhlapuheissa.

Myös Vaskiluodossa alkaa tapahtua ja tällä kertaa vauhdilla. Kiitos Wärtsilän, joka päätti rakentaa sinne uuden innovaatiokeskuksensa. Se vaatii myös asuntoja ja liikenteen uudelleen suunnittelua.

Surullisen näköinen Fenno-hotelli on nyt maan tasalla ja sen paikalle suunnitellaan asuntoja. Niemeläntiellä ovat touhunneet metsurit ja nyt tien Vaskiluodon puoli ei näytä enää pajujen valtaamalta jokitien penkalta.

Kuva kirkastuu

Vaasa valittiin juuri Vuoden lähikalastuspaikaksi. Valinnan tekee Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö ja näin se vie Vaasan merellisyyden sanomaa eteenpäin.

Olen varmaan jo näissä pakinoissani kertonut, kuinka vein vieraani kalaan Vaskiluodon sillalle ja saalista tuli: Kolme haukea neljällä virvelinheitolla. Ei onnistu kovin monessa muussa kaupungissa.

Toinen sanomanlevittäjä on ollut Vaasan Sähkö, jonka mainoksessa ”Suomen vaasalaisinta sähköä” tulee hyvin Vaasan rannat ja merimaisemat esille. Mainos on houkuttelevan näköinen. Vielä kun todellisuus saadaan samalle tasolle, tai jopa houkuttelevammaksi.

Vesa Koivumäki