Pääkirjoitus: Puut pelastavat maapallon

Suomalaisten saunomisen ympäristövaikutuksista ollaan huolissaan jo EU:ta myöden. Suhtaudun ilmastonlämpenemiseen verraten vakavasti, mutta tätä en niele pureksimatta.

En ole koskaan tullut ajatelleeksi saastuttavani luontoa heittäessäni vettä kiukaalle. Saunon tosin yleensä sähkösaunassa.

Suomessa ollaan huolissaan saunakulttuurin tulevaisuudesta. Puusaunoista ei tutkimusten mukaan tarvitse kuitenkaan luopua, pitää vain löytää parempia tapoja polttaa puuta.

Hyttyssarjalainen

Markkinoilta löytyy ympäristöystävällisiä kiukaita. Myös vanhoja kiukaita voi käyttää ekologisesti. Ensisijainen toimi on lämmittää mahdollisimman kuivilla ja pienillä puilla. Mahtavaa - Suomen metsät ovat täynnä kuivia risuja!

Juttua lukiessani ihmettelin, onkohan mitään, mihin Suomessa ei olisi jo kiinnitetty huomiota, kun puhutaan ilmastonlämpenemisestä.

Mihin puheemme ja tekomme kuitenkaan riittävät, kun monet suurvallat suoltavat kilpaa ilmakehään päästöjä? Esimerkiksi Kiinan ja Intian 2,7 miljardin ihmisen rinnalla 5,5 miljoonan asukkaan Suomi vaikuttaa hyttyssarjalaiselta. Onko Suomi liian pieni vaikuttaakseen ilmastomuutoksen torjumiseen?

Emme voi kuitenkaan luopua kunnianhimoisista tavoitteista ilmastonmuutoksen torjumiseksi sen vuoksi, että kaikki valtiot eivät etene samaa tahtia. Puiden istuttaminen tuntuu mukavan helpolta tavalta osallistua talkoisiin. Osa tutkijoista näkee metsien istuttamisen ihmiskunnan viimeisenä pelastusrenkaana.

Tehokkaita hiilinieluja

Monissa Afrikan maissa on meneillään ilmastotalkoita, joissa pelloille istutetaan nopeasti kasvavia puita, jotka viilentävät maanpintaa ja säilyttävät kosteutta juuristoissa. Lisäksi ne ovat tehokkaita hiilinieluja.

Tutkijoiden mukaan puiden istuttaminen on tehokkain ja halvin ilmastonmuutoksen torjuntakeino. Asiassa on vain yksi ongelma: puilla, jos sellaisia alettaisiin ehdotetussa mittakaavassa istuttamaan, kestäisi 50-100 vuotta saavuttaa täysi päästöjensitomispotentiaalinsa.

Suomessa kesäkuussa pidetty maailman koululaisten ilmastokokous päätti istuttaa 100 miljoonaa puuta ympäri maailman torjumaan ilmastonmuutosta. Puut eivät yksistään pelasta maapalloa, mutta kenelläkään ei ole varaa olla miettimättä, mitä voisi tehdä äiti maan hyväksi.

Montakohan puuta pitää istuttaa, jotta voisi hyvällä omallatunnolla lämmittää saunan kerran viikossa?

Katja Lahti