Pääkirjoitus: Puukolla selkään seinäjokelaisia

Jokainen on kotoisin jostain. Jos on kotoisin Lapualta tai siitä läheltä, kannattaa käydä katsomassa Mun Pohjanmaa Vaasan kaupunginteatterissa.

Itse olen syntyisin juuri sieltä, niin kuin monologin kirjoittaja Taina Latvalakin. Siksi voin puhua vain omasta ja muiden ”lapualaasten” puolesta.

Mun Pohjanmaa oli napakymppi. Latvalan paras ja myös näyttelijä Jari Hietasen paras. Jäi sellainen olo, että ohjaaja Erik Kiviniemen oli tarvinnut vain pitää ja päästää.

Toisaalta, tiedän lehtimaailmasta, että mitä valmiimmalta sivu näyttää, sitä suurempi työ sen eteen on tehty. Sääntö lienee pätevä myös teatterimaailmassa.

Isku sydämeen. Ettei pääkirjoituksesta tulisi teatteriarvostelua, säästän enimmät kehut ja pohdin, mitä mahtaisi savolainen tuumia lapualaisuutta syvästi luotaavasta monologista.

Onko Mun Pohjanmaa hauska ja mielenkiintoinen muualla syntyneiden mielestä? Itse en hevin lähtisi katsomaan vaikkapa heinäveteläisyyttä pohtivaa monologia.

Toisaalta, voisi savolainenkin käydä katsomassa näytelmän. Saattaisi moni asia valjeta kerrasta, jos vaikka sattuisi olemaan enempikin tekemisissä pohjalaisten kanssa.

Niin tai näin, kaupunginteatteri iskee jälleen kerran seinäjokelaisia puukolla ”selekähän”. Siellä teeveestä tuttu Janne Kataja hassuttelee jonain Francisina.

Ollaan ittellisiä. Mun Pohjanmaan Jarppa vannoi ittellisyyttä, ja pahin Lapuaa kohtaava skenaario oli liittyminen Seinäjokeen.

Sama syviin tunteisiin pohjautuva mielipide on laajemminkin vallalla Pohjanmaalla. En toki toivo Lapua syttyvän Seinäjoelle, mutta Pohjalaisen tekemä kysely Laihian valtuutetuille kertoi oleellisen: Vasta viimeisen pakon edessä, jos sittenkään, Vaasan kanssa yhteen.

Laihialainen valtuutettu pelkää, ettei häntä enää tervehditä Kauppatiellä, jos hän menee oikein lehdessä tunnustamaan, että on valmis luopumaan kunnan itsenäisyydestä.

Laihialla pitää, kuten Mustasaaressakin, tarpeeksi monen ja merkittävän kuntapampun tunnustaa faktat, sitten tapahtuu ketsuppipulloilmiö. Loputkin uskaltavat sanoa sanan Vaasa.

Vesa Koivumäki