Pääkirjoitus: Poikkeuksellinen kesäpäivä

Piti oikein rintaa röyhistää maanantaina. Minä nimittäin asun muutaman kivenheiton päässä paikasta, jossa mitattiin Suomen tämän kesä lämpöennätys 33,7 astetta.

Vaasa ja Klemettilä pääsivät päivän pääuutiseksi. Vaasa on nyt oikeasti Suomen aurinkoisin ja kuumin kaupunki. Sehän on tärkeintä, että nimi mainitaan ja kirjoitetaan oikein.

Sitten tuli mieleeni, että niin, mitähän minä oikein teinkään keskiviikkona heinäkuun 18. päivänä, kesän kuumimpana päivänä? Onneksi pidän pienimuotoista päiväkirjaa seinäkalenterissani.

Kalenterissa luki, että ”tuuletin on päällä yöt ja päivät.” Seuraavaksi olin tekstannut, että edellispäivänä pihassa pesemäni matot olivat jo ihan kuivat ja valmiit sisälle vietäviksi.

Keittiön ikkunassa oleva lämpömittari oli tosiaan osoittanut plus 34:ää astetta. Nyt ainakin tiedän, että se on luotettava. Silloin muistelen epäilleeni lukemaa.

Seuraavaksi tuli paras. Big Wild Banana Bandilla oli ollut illalla harjoitukset ja arvatkaa missä? No, tietenkin Klemettilässä, vieläpä vanhassa punatiilisessä talossa sijaitsevassa treenikämpässä.

Ei ihme, että olin kirjoittanut: ”Kuuma kämppä.” Se ei vissiin haitannut, sillä lopussa luki myös, että ”hyvät treenit”. Taidamme olla normaalia innokkaampia musiikin harrastajia.

Alkoi ahdistaa. Se kalenterista. Palaan siihen tarkemmin muistelmissani, jahka sellaisia koskaan kirjoitan. Tai pitää mainita vielä, että katsoin myös edellisvuoden merkinnät.

Tiistain 18.7.2017 kohdalla luki, että ”18 astetta ja viileää”. Olin myös hakenut Lilli-kanan hautomalle tipulle Agrimarketista 30 kilon säkin tipurehua. Vähempää ei kerralla myyty.

Kesien säät tuntuvat siis vaihtelevan aika rankasti. Nyt syyskuussa on lämpimämpää kuin viime vuonna keskellä heleintä heinäkuuta. Jotenkin tuntuu, että kaikki ei ole kohdallaan.

Lämmin kesä oli mukava jonkin aikaa. Sitten jatkuva kuumuus alkoi ahdistaa ja heräsi ajatus, että maksamme tästä vielä kalliisti. Jos en minä, niin lapset ja viimeistään lapsenlapset.

Muutos tulee. Maailman johtajat eivät tunnu pääsevän yhteisymmärrykseen edes siitä, onko ilmastonmuutos todellinen vai pelkkää huuhaata. Siispä vastuu siirtyy yksittäisille ihmisille.

Luulen, että muutos alkaa pienistä teoista. Ihmiset huolestuvat ja alkavat seurata omaa käyttäytymistään. Silloin myös asioista päättävien tahojen on otettava asia huomioon.

Vesa Koivumäki