Pääkirjoitus: Pohjanmaa ja pitkä, hyvä elämä

Tylsät kirjoitukset alkavat sitaatilla laulun sanoista. Niin myös tämä, se alkaa paljon lainatun Klamydian sanoilla: ”Hianoo olla Pohjanmaalla.”

Perustelut siihen, miksi Pohjanmaalla on niin ”hianoo”, ovat kuitenkin tässä jutussa erilaiset kuin laulussa, jossa joku vuotaa verta, yksi vihaa kaikkea erilaista ja toinen reppana turvautuu nuoraan.

Jutun pontit ovat oikeastaan täysin päinvastaiset, sillä Pohjanmaalla asuu Suomen pitkäikäisintä väkeä. Se on tervettä niin keholtaan kuin mieleltäänkin.

Nämä tosiasiat perustuvat Tilastokeskuksen lukuihin, joita Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla.

Pohjanmaalla mies elää keskimäärin lähes neljä vuotta kauemmin kuin Etelä-Savossa. Pohjalaisnainen elää lähes yhdeksän vuotta kauemmin kuin Etelä-Savon äijä.

Jos tykkää elämisestä, kuten Pohjanmaalla tavataan tykätä, niin tilasto on mukavaa luettavaa. Etenkin, kun tomumaja on kunnossa ja maallinen vaellus kivaa.

Täysillä loppuun saakka. Kuusikymppisen miehen näkökulmasta pitkän iän lupaus tuntuu hyvältä. Jos kuolen keskivertona pohjalaisena, minulla on aikaa vielä parikymmentä vuotta.

Siinä ehtii aloittaa vaikka uuden harrastuksen, reissata maailmalla tai äänittää oman levyn. Sehän onnistuu nykykonsteilla omassa kellarissakin.

Elämän loppukiri on kuitenkin alkanut. Savossa ja Kainuussa minun ikäisilleni äijille tulee kiirus, mikäli aikovat tehdä vielä jotain isompaa ja aikaa vievää.

Pohjanmaalla maalisuorasta otetaan irti, mitä saadaan, mutta Suomen toisella laidalla tuntuu olevan luovuttamisen henki.

Rahaa tarvitaan silti. Suomi ei ole järin suuri maa, väki reissaa ja muuttaa asuinpaikkaa tiheään. On aika uskomatonta, kuinka suuret erot maakuntien välillä on.

Valtalehden juttukin uumoili jo tulevaa maakunta- ja sote-uudistusta. Tilaston perusteella Pohjanmaan ja Etelä-Savon maakunnat ovat erilaisissa tilanteissa.

Pohjanmaalla pelätäänkin, että valtio ei anna tänne rahaa kovin paljon, koska olemme niin terveitä. Reippaat mummot ja paapat kyllä pärjäävät vähemmilläkin euroilla.

Se olisi märkä rätti vasten kasvoja. Meitä rangaistaisiin, koska pidämme itsestämme huolta.

Nyt on katsottava, että Pohjanmaata ei sorsita terveyden ja pitkän iän vuoksi. Rahaa tarvitaan myös terveyden ylläpitämiseen.

Täällä ollaan lirissä, jos pitkään elävät vanhukset alkavat sairastella ja voida pahoin.

Vesa Koivumäki