Pääkirjoitus: Pienestä kipinästä iso roihu

Viime viikolla Luodossa löytynyt tuhkarokkotapaus on saanut median ja somen kuohumaan. On esitetty kannustimia ja pakkokeinoja, jotta laumasuojaan vaadittava 95 prosentin rokotuskattavuus saavutettaisiin.

Pohjanmaalla rokotusvastaisuutta on selkeästi muita maakuntia enemmän, kattavuus on THL:n tuoreen tilaston mukaan 91,8 prosenttia.

Minä sairastin lapsena kyseisen taudin, eikä siitä noussut meteliä. Rauhassa sain sairastaa, ja esitellä punaista ihottumaani vieraille, joita meillä kävi jopa sairasteluni aikana. Minulle ei jäänyt sairastelusta edes ikäviä muistoja. 1970-luvulla tuhkarokko oli vielä normaali lastentauti.

En tiedä riittävästi

Vaikka olen rokotuttanut lapseni ja pidän sitä tärkeänä, en ymmärrä sairastapauksesta noussutta kohua. Rokottamattomien lasten vanhempien syyllistämisessä on myös menty liian pitkälle.

Rokotusvastaisuuteen liittyy eettisiä kysymyksiä ja huolenaiheita. Tiedän muutaman vanhemman, jotka eivät halua lapsilleen rokotteita, ja he ovat perehtyneet aiheeseen huomattavasti minua enemmän. He osaavat perustella päätöstään varsin pätevän kuuloisesti ja esittää tieteellisiä tutkimuksia väitteidensä tueksi.

En tiedä asioista riittävästi voidakseni väittää, että he leikkivät lastensa terveydellä. Itse olen päättänyt luottaa terveydenhuoltoomme.

Kaikelta ei voi suojata

Onneksi sairastunut lapsi voi jo hyvin, eikä uusia sairastapauksia ole tiistaihin mennessä esiintynyt.

Meillä on hieno kansallinen rokotusohjelma, mutta ihan kaikkea en ole antanut lapsiini pistää. He eivät ole saaneet vesirokko- eivätkä rotavirus -rokotteita.

Vesirokon ovat sairastaneet ja rajuja ripuli-oksennustautejakin meillä on ollut muutama, ehkä RNA-viruksen aiheuttamia. Niistä on selvitty kunnialla.

Tuhkarokko ei suinkaan ole ainoa voitetuksi luultu tauti, joka meitä uhkaa. Tuberkuloosin sairastuu Terveyden ja hyvinvointilaitoksen mukaan noin 200 henkilöä vuodessa. Calmette-rokotukset lopetettiin vuonna 2006 niiden tuoman heikon suojan vuoksi.

Tautien lisäksi meitä uhkaavat muun muassa sudet. Laihialla sudet ovat hyökänneet tänä vuonna tiettävästi kolmen koiran kimppuun ja viimeisin peto ei säikähtänyt edes koiranomistajan haulikon laukausta.

Myös pimeys ja liukkaus vaanivat meitä tähän vuodenaikaan. Kaikki yllä luetellut uhat ovat luonnollisia, joista vain osa voidaan kokonaan poistaa, loppuja vastaan voidaan jossain määrin suojautua. Heijastimet ja hyvät kengät auttavat pimeydessä ja liukkaudessa.

Katja Lahti