Pääkirjoitus: Pettymysten malja täyttymässä

Kuluneelle viikolle sopii hyvin vanha sanonta: ”Ei kun leuka vasten rintaa ja kohti uusia pettymyksiä.

Ensin Sport jäi vaivaisen voiton päähän playoffs -paikasta, sitten keskussairaalan laajan päivystyksen toteutuminen jäi yhden äänen päähän eduskunnassa ja lopuksi kuntaliitos saattoi tyssätä neuvoa antavaan kansanäänestykseen.

Olisiko pettymysten malja jo täytetty, vai vieläkö tulee eduskuntavaaleissa kylmää vettä niskaan? Se pitää estää äänestämällä Vaasan seudun omia ehdokkaita.

Tässä numerossa alkaa jälleen jo neljä vuotta sitten valtakunnallistakin huomiota herättänyt Ikkunan erilainen vaalitentti meidän omille ehdokkaille.

Edelliskerralla perussuomalaisissa vaikuttanut Maria Tolppanen kohahdutti kommentillaan, joka koski Vaasan torilla aikaansa viettäviä maahanmuuttajia.

Ikkuna on taas laatinut ehdokkaille kymmenen napakkaa kysymystä, joita ei takuulla tule vastaan missään muussa vaalitentissä tai -koneessa.

Hys, hys -politiikka

Palataanpa sunnuntain äänestykseen. Anna-Maja Henrikssonin on ollut hiljaa kuin vilttitossutehtaalla, vaikka hänen jyrähdyksellään olisi ollut vaikutusta liitoksen etenemiseen.

Mikäli tosiaan on niin, että iso ruotsinkielinen kunta on rkp:lle tärkeämpi kuin vahva kaksikielinen Vaasa, niin ”kaksikielisyys on rikkaus” -sanonta joutuu kovalle koetukselle.

Vai onko niin, että Henrikssonille johtamansa puolue on tärkeämpi kuin Vaasan koko. Jos hän asettuisi jomman kumman puolelle liitosasiassa, tietäisi se vaikeuksia vaaleissa.

Sitä paitsi, alakynteen joutuneen Vaasan keskussairaalan tukemisella saa runsaasti sympatiapisteitä. Puolueelle lienee parempi, että Vaasa pysyy Pietarsaaren kaltaisena tuppukylänä.

Siinä on samanlainen dilemma Joakim Strandille kuin kokoomuksen ehdokaskaartille se, että oma puolue äänestää itsepintaisesti Vaasan keskussairaalaa vastaan.

Armopalojen varassa

Valtuustot päättävät tiistaina 2. huhtikuuta siitä, pitääkö Vaasan jatkaa armopalojen kinuamista kokoomukselta, keskustalta ja demareilta, vai onko Vaasa kymmenen suurimman itseoikeutetun joukossa.

Sote annetaan isommille harteille, kunnille jää vain pienenevien ikäluokkien peruskoulutus, väki virtaa odotettua nopeammin Etelä-Suomeen ja ruotsinkieliset nuoret muuttavat Ruotsiin, nyt myös Pohjanmaalta.

Sellaista puuhaa odotettavissa itsenäiseen Mustasaareen.

Vesa Koivumäki