Pääkirjoitus: Paratiisin ovi pitää sulkea

Hyvä, että Abderrahman Mechkah jäi kiinni elävänä.

Turun terroriteosta on kirjoitettu jo kaikki, ehkä liikaakin, mutta eilen vangitun vasta 18-vuotaan marokkolaisen loppuelämää on pohdittu vähän.

Pojan seuraavat vuodet kuluvat vankilassa, ja siellä on aikaa ajatella, mitä tuli tehtyä. Jos Mechkah elää lähellekään minun ikääni, siinä on hänelle rangaistusta kyllikseen. Luulen, että hän lopulta ymmärtää.

Espanjassa terroristit tapettiin viimeiseen mieheen. Tuli sellainen tunne, ettei heitä ollut tarkoituskaan saada elävältä kiinni.

Kuolevan islamistiterroristin viimeisenä ajatuksena välkkyy paratiisi, johon hän on juuri siirtymässä. Hän kuolee onnellisena.

Sitä riemua hänelle ei pitäisi suoda. Terroristi on jätettävä henkiin, jos suinkin mahdollista.

Tiedämme, ettei murhaajia huolita paratiisiin, mutta sitähän terroristi ei ole enää murehtimassa silmänsä suljettuaan.

Jäljelle jää vain uhrien omaisten suru, eikä katumusta tule koskaan.

Nyt voi vaikuttaa. Sitten mukavampiin asioihin. Ikkunalle perustetaan oma lukijapaneeli, jonka tehtävänä on auttaa meitä tekemään Ikkunasta vieläkin parempi kaupunkilehti.

Täällä ”pääkallopaikalla” monesti muka luullaan, mitä lukija ja mainostaja haluavat kaupunkilehdeltä, ja siten erehdysten kautta etenemme kohti onnistumista.

Nyt nämä väärät luulot olisi tarkoitus ohittaa kysymällä suoraan lukijoita, mitä mieltä he ovat Ikkunan mainoksista ja jutuista. Ei tarvitse kokeilla, heittää karvalakkia ovesta ja odottaa, tuleeko se sieltä raadeltuna vai kenties ehjänä ulos.

Uskon, että vaasalaiset haluavat osallistua Ikkunan tekemiseen. Markkinointipuolella haluttiin asia kuitenkin varmistaa ja laittaa houkuttimeksi iPad. Sen arvontaan pääsee mukaan, jos liittyy paneeliin elokuun loppuun mennessä.

Panelisteja tarvitaan vähintään 200 luotettavien tulosten saamiseksi, mutta ei haittaa, vaikka kaikki Ikkunan lukijat liittyisivät mukaan. Ohjeet ovat sivulla 24.

Kotiseuturakkautta. Pohjanmaan houkuttelevuudesta on puhuttu pitkin kesää. Nyt ilmestyi tutkimus, jonka mukaan ruotsinkieliset nuoret haluavat pysyä kotimaakunnassa tai palata tänne suomenkielisiä enemmän.

Tulos ei minua yllätä, vaikka tutkijan yllättikin. Nyt kuuluu kysymys, miten saamme myös suomenkieliset nuoret rakastumaan kotiseutuunsa. Heitä tarvitaan täällä.

Töitä on, kaipuu puuttuu.

Vesa Koivumäki