Pääkirjoitus: Ollaan sitten reilusti ruotsalaisia

Potkimme tutkainta vastaan. Sanonta tuli mieleen, kun luin Pohjalaisen juttua perjantaisesta Per Gesslen konsertista Elisa-stadionilla.

Toimittaja oli haastatellut kälviäläisiä Salla Hautakangasta ja Pekka Kovalaa, jotka olivat ajatelleet mennä Ruotsiin katsomaan jotain konserttia.

Sopivaa ei löytynyt, joten he tulivat Vaasaan, eivätkä hävinneet yhtään mitään. Salla sanoi: ”Tämähän on ihan kuin olisi Ruotsissa!”

Minunkin on tullut kirjoitettua, että Vaasan imagoa pitää korjata siltä osin, ettei tämä ole pelkästään ruotsinkielinen kaupunki.

Laiva vain ei ota kääntyäkseen. Hesari listasi viime viikolla maakuntien yleisimmät sukunimet. Ahvenanmaan ja Pohjanmaan kohdalla oli vain Erikssonia ja Nylundia. Muilla oli Korhosia ja Mäkisiä.

Mielikuva oli syntynyt, vaikka kuinka vastaan väittäisi.

Kerrankin sytytti. Suuri ahaa-elämykseni oli, että jospa kääntäisimmekin Vaasaan sitkeästi tarrautuneen ruotsalaisuuden leiman eduksemme. Sitä ei muilla ole – eikä ainakaan Seinäjoella.

Sloganeita on helppo keksiä: Miksi matkustaa Ruotsiin, koe kansankodin tunnelma Vaasassa. Vaasassa voit testata kouluruotsisi aidossa ruotsinkielisessä ympäristössä.

Muutama viikko sitten kirjoitin aiheesta Allsång på Skansen. Meillä voisi olla Allsång på Strampen tai juuri kelluvaksi saunaravintolaksi valittu Allsång på Bryggan.

Ruotsinkielisiä ravintolan nimiä Vaasassa riittää, ja uusia putkahtelee koko ajan. Pelkkä tylsä Laituri ei tule kuuloonkaan.

Hetken onnellinen. Wasalandian aluetta yritetään elvyttää, joten sinne voisi rakentaa Svenssonparkin. Siellä vieras saisi olla hetken onnellinen ruotsalainen, vaikka sanavarasto ontuisikin.

Olisi paikka, jossa voisi laukoa kiekkoa leijonavahdin selän taakse. Ohjurit takaisivat, että punavalo syttyisi joka kerta ja Den glider in kajahtaisi kaiuttimista.

Voisi laulaa Ruotsin euroviisukappaleita. Raati julistaisi lopuksi: Sweden, twelve points, La Suède, douze points. Jos laulaisi suomeksi Nuku pommiin, arvaatte, kuinka kävisi.

Baarissa olisi rapujuhlat ympäri vuoden, snapseja ja tietenkin Helan går raikaisi. Näitä voisi keksiä loputtomiin, mutta luulen, että jokainen suomalainen haluaisi olla edes hetken ruotsalainen ja olisi valmis maksamaan siitä.

Huono jako. Kukahan jakoi poikien EM-futismatsit? Seinäjoki sai kaksi Suomen ottelua ja Vaasa yhden, senkin maanantai-illaksi.

Muistutus: Ikkuna-festivaali on taas viikonloppuna.

Vesa Koivumäki