Pääkirjoitus: Olenko itsekäs paskiainen

Olen monen muun kanssa samaa mieltä Timo Soinin mielipiteistä. Ulkoministerin ajatukset eivät ole tätä päivää. Olisi saanut pitää mölyt mahassaan Argentiinan aborttilaista.

Mutta, mutta... henkilökohtaisemmin asiaa ajateltuani tulen vaikean kysymyksen ääreen, joka juontuu peräti toiseen maailmansotaan ja Karjalan menetykseen.

Äitini joutui lähtemään evakkoon ja perhe sijoitettiin Pohjanmaalle. Nuorena tyttönä, tuskin täysi-ikäisenä, hän tapasi isäni ja tuli raskaaksi. Isän körttiperheessä vietettiin kihlajaisia hautajaistunnelmissa – vieraat ottivat osaa.

Tuon hirvittävän tapahtuman tuloksena synnyin minä. En tiedä, kuinka pahoillaan äiti oli tapauksesta, toihan mumma hänelle keskiviikkoisin Aku Ankan synnytyslaitokselle, mutta en ikipäivänä kokenut olevani ei-toivottu lapsi ja siittämiseni alkuvaiheet selvisivät minulle vasta, kun opin laskemaan ja lukemaan kalenteria.

Se minulle on kuitenkin selvinnyt, että jos ei vanhempieni tahdosta, niin viimeistään ulkoisesta paineesta johtuen äidille olisi todennäköisesti tehty abortti, jos se olisi silloin ollut yhtä helppoa ja yleistä kuin nyt.

Eli minua ei olisi. Tämä olisi varmaan ilosanoma Taiteiden yöstä minulle palautetta antaneelle nimettömälle kirjoittajalle, mutta tuskin lapsille ja lapsenlapselleni.

Tiedän senkin, että suurin osa ikäluokkani esikoisista on vahinkoja. Tunnen näitä esikoisia aika monta, ja kaikki ovat minun laillani pohtineet äidin yllättävän lyhyttä raskautta häiden jälkeen.

Kysymys kuuluu: Olenko itsekäs paskiainen, kun iloitsen 50-luvun aborttivastaisuudesta, mutta hyväksyn ne nyt – tyyliin ”Sori vaan vahinkosikiöt, ajat ovat muuttuneet.” En tiedä vastausta.

Entä mitä se sota ja Karjala tähän kuuluvat? Sitä, että kun kerran toivoin, ettei sotaa olisi ollut eikä Karjalaa menetetty. Sama juttu, minun kannaltani hyvä että tuli, hävittiin ja laulumaat varastettiin.

Uumajan trolli. Venäjä ja Pietarin trollitehdas ohjailee suomalaisia. Siitä revitään nyt otsikoita, mutta aivan samalla tavalla eripuraa, jakautumista ja vihaa levitetään keskuuteemme Ruotsista.

Uumajan trollitehdas, ruotsalaisen Ida Asplundin johdolla jakaa Vaasan seutua verkossa, lehdissä, mainoksissa ja kansalaistilaisuuksissa.

Asplund lietsoo Pohjanmaalle kielisotaa Vaasan ja Mustasaaren yhdistymishankkeen varjolla. Asennetta maltillista keskustelua kohtaan kuvaa hyvin lause: ”Me emme kommentoi Pohjalaiselle mitään.”

Vesa Koivumäki