Pääkirjoitus: Nyt on kritiikin paikka

Vaasan Ikkuna ryhtyy kriitikoksi. Ei, nyt ei kannata taiteen harrastajien säikähtää, sillä kritiikki tulee olemaan rakentavaa, kannustavaa, yllättävää ja totta kai myös arvioivaa.

Kritiikin kohteena tulevat olemaan kaikki hengentuotteet Ikkunan jakelualueella. Kattavaan kritiikkiin ei lehdellä ole mahdollisuutta, ja siksi kohteen valinnat tulevat olemaan yllätyksiä.

Ikkuna on kirjoittanut Vaasan ja lähialueen tulevista taidetapahtumista matalalla uutiskynnyksellä. Totta kai, sillä meille jokainen ihminen on uutinen, jokaisella on tarinansa ja tuttavapiirinsä.

Tästä on kuitenkin jäänyt jotain uupumaan. Pelkkä tapahtuman etukäteisuutinen ei kerro, mitä taitelijalla tai taiteen harrastajalla on ollut tarjottavana. Sen tekee vasta kritiikki.

Tästä kaupungista puuttuu tällä hetkellä perinteinen lehtikritiikki. Liekö sellaista ollutkaan. Olen kokenut sen omakohtaisesti. Kritiikki ei palvele pelkästään yleisöä ja lukijoita, vaan myös artisteja.

Monen taiteellisen luomuksen eteen on tehty töitä uskomattomia määriä, siihen on uhrattu koko sielu. Eikö silloin ole lehdistöksi itseään kutsuvalla taholla myös velvollisuus sen arviointiin.

Asiaa on turha itkeä, varsinkin, kun itse istuu kaupunkilehden päätoimittajan pallilla. Ikkuna ryhtyy tuumasta toimeen ja aloittaa Ikkuna-kritiikin tässä lehdessä.

Yhteistyössä. Mikään uusi ei ole kerrasta valmis, ainakaan lehtimaailmassa, joten odotamme palstan nousevan niin sanotusti pitkässä juoksussa tärkeäksi instituutioksi kaupungissa.

Teemme Ikkunaa lukijoiden kanssa. Toimitukseen tulee juttuvinkkejä ihmisistä, tapahtumista, ilmiöistä, pieniä jutunpätkiä ja soittoja.

Ikkuna-kritiikin kohdalla toivomme samaa. Täällä ”norsunluutornissa” monen lukitun oven takana ei välttämättä tiedetä, mitä kaupungilla tapahtuu. Apua tarvitaan.

Vinkkejä voi laittaa kritiikin kohteista ja vaikkapa kirjoittajista. Mielipiteitä vaihtamalla asioista tapaa tulla valmista.

Kritiikin olemus. Urheilujournalismissa ei ole samaa pulaa kritiikistä kuin taiteessa. Siinä kritiikki kuuluu asiaan, kuten otteluselostukseen. Kehuja tai arvostelua jaetaan surutta.

Mielenkiintoisen ilmiön koin urheilutoimittajana, kun kirjoitin vaikkapa Sportin ottelusta selostuksen. Tarkimmin sen lukivat ne, jotka olivat itse olleet paikalla seuraamassa ottelua.

Ihmiset halusivat verrata omaa näkemystään toimittajan näkemykseen tapahtumien kulusta. Tästä kritiikin tenhossa on hyvin pitkälle kysymys.

Vesa Koivumäki