Pääkirjoitus: Muutos mietityttää aina

Paljon puhuttu ja vähän pelättykin taksiuudistus tuli voimaan viime sunnuntaina.

Viime viikon loppupuolella työsähköpostiin tuli asiasta jos jonkinlaista tiedotetta. Niitä läpi kahlatessa tuli tunne, että melkoisen sekavaan viidakkoon tässä ollaan sukeltamassa.

Suomessa ollaan monessa asiassa menossa vapaan kilpailun suuntaan. Hintoja tämä usein alentaa, mutta järjestelmä vaatii kuluttajalta valmiutta selvittää asioita itsenäisesti ja tehdä päätöksiä. Terveestä epäluulosta ja maalaisjärjestäkään ei ole haittaa.

Vapaassa kilpailussa vaarana on alueiden eriarvoistuminen. Kaupungissa taksin saa luultavasti jatkossakin vaikka lennosta, mutta harvaan asutuilla seuduilla kyydin saaminen voi vaatia todella pitkää ennakointia.

On vielä osittain arvoitus, millä tavalla taksiyrittäjät ilmoittavat hinnoittelustaan jatkossa. Osa luultavasti liimaa tietoja autojen kylkiin tai ikkunoihin, osa luottaa taksitolppien läheisyyteen kiinnitettäviin julisteisiin.

Hinnat saattavat vaihdella vuorokaudenajan ja kysynnän mukaan, mutta kesken kyydin maksu ei saa muuttua.

Valtaosalla suomalaisista on älypuhelin käytössään. Sen avulla tietojen selailu sujuu helposti, mutta jos eri taksiyritysten tiedot ovat kaikki omilla sivuillaan, sopivan kyydin löytämiseen vierähtää tovi jos toinenkin.

Kotipaikkakunnan käytännöt oppii varmasti nopeasti, mutta vieraalla paikkakunnalla taksin löytäminen voi muuttua vaikeammaksi, koska yhdestä taksikeskuksesta ei välttämättä saa kaikkien alueen yritysten autoja.

Heikoimmassa asemassa asiakkaina ovat sellaiset ihmiset, joilta nykytekniikan käyttö ei syystä tai toisesta luonnistu. Voi olla ongelmia muistin tai hahmottamisen kanssa tai esimerkiksi arkuutta laitteiden käytössä.

Ensimmäisten päivien perusteella vaikuttaa siltä, että muutokseen suhtauduttiin yhtä epäluuloisesti kuin vuodenvaihteen alkoholiuudistukseen, mutta käytännön elämässä eroa entiseen ei juuri huomaa.

Jonkin verran tilanne varmasti elää siinä vaiheessa, kun uudet yrittäjät alkavat saada lupia taksitoimintaan Trafilta. Ehkä muutos auttaa monia sellaisia työllistymään, jotka eivät olisi ennen saaneet taksilupaa mutta jotka silti ovat kuskeina päteviä ja asiakaspalvelutaitoisia.

Väärinkäytöksiäkin tulee aivan varmasti, kun sääntely poistuu. Nykyaikana sosiaalinen media vain on niin tehokas viidakkorumpu, että vilpillisistä teoista jää nopeasti kiinni.

Elina Levijoki