Pääkirjoitus: Muexit on suuri tuntematon

Mustasaaressa on perustettu ensimmäisenä Suomessa kuntaliitosta arvioiva kansalaisraati. Kunnassa on lisäksi pidetty yleisötilaisuuksia, mutta ainakin tiedotusvälineiden mukaan kysymykset on tehty pelkästään yhdeltä kantilta.

Enimmäkseen osallistujia on kiinnostanut, mitä Mustasaari hyötyy tai mitä tapahtuu liitoksen jälkeen. Vähemmälle kiinnostukselle on jäänyt kysymys, mitä tapahtuu jos liitosta ei synny. Miten Vaasassa ja Mustasaaressa elämä jatkuu?

Ensimmäisen kerran tällaisen kysymyksen huomasin kansalaisraadin kokouksessa. Toki siinä oli kyse pelkästään siitä, miten suomenkielisen vähemmistön käy, jos liitos Vaasan kanssa hylätään.

Minulle tulee Mustasaaren kansanäänestyksestä mieleen brexit. Briteille on tullut äänestyksen jälkeen yllätyksenä, mitä ero EU:sta oikeasti merkitsee. Hyöty onkin kääntynyt tappioksi.

Vaasassa ja Mustasaaressa tosin äänestetään yhdistymisestä eikä erosta, muexitistä, silti kieltävä päätös voi tuoda yllätyksiä tullessaan. Elämä kylissä ei jatka loputtomiin rauhallista, tuttua ja turvallista menoaan, eivätkä työpaikat pysy pienessä Vaasassa.

Saattaa myös olla, että yhteistyö Vaasan ja Mustasaaren välillä kokee paineita pettyneiden kaupunkilaisten taholta. Sopimusten hyötysuhteet syynätään Vaasassa varmaan aika tarkasti hylkäämisen jälkeen.

Tätä ei pidä ottaa uhkailuna, sillä mielestäni kuntaliitosäänestyksessä kannattaa miettiä molempien lopputulosten vaihtoehdot yhtä tarkasti. Myös se, kenen tulevaisuuteen äänestys vaikuttaa. Se vaikuttaa nuortemme tulevaisuuteen.

Ystäviä tarvitaan. Torstaina vietetään kansainvälistä ystävänpäivää. Ystävät ovat tosi tärkeitä, ja jos joku jää ystäväpiirin ulkopuolelle, on se kova paikka. Sitä voi kutsua kiusaamiseksi.

Koska päivä on kansainvälinen, niin voinen puuttua myös Yhdysvaltain presidentin Donal Trumpin ystäväpiireihin. Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on loukkaantunut Trumpille.

Maduro ei ymmärrä miksi hän ei saa olla Trumpin ystävä, ovathan maailman kaikki muutkin itsevaltiaat tai siksi pyrkivät presidentit Trumpin ”mahtavia” ystäviä.

Sellaisia ovat esimerkiksi Vladimir Putin, Kim Jong-un, Xi Jingping... Kyllä, Maduro on oikeassa, että Trump jättää hänet tämän ”loistavan” ringin ulkopuolle.

Vitsi vitsinä, ystävänpäivää tarvitaan. Varsinkin meidän miesten tulee turhan harvoin otettua yhteyttä ystäviin tai ylipäätään kerrottua ystäville, miten tärkeitä he ovat.

Vesa Koivumäki