Pääkirjoitus: Mikä on totuus lukujen takana?

Jos minun laskutaitoni yhtään pitävät paikkansa, niin Vaasan keskussairaala on jättänyt ortopedian päivystyksen jatkumisen varmistamisen Vaasassa todella viime tinkaan.

Maanantain Pohjalaisen etusivulla julistettiin kissankokoisin kirjaimin, että ”Tekonivelleikkausten määrä kasvanut Vaasassa”. Se ei kuitenkaan riitä, vaikka positiivinen asia onkin.

Jutun juoni on se, että jatkossa lonkan, polven ja olkapään tekonivelleikkaukset keskitetään sairaaloihin, joissa on alan osaamista. Eli tehdään yli 600 leikkausta tänä vuonna.

Tässä kohdassa aloin laskea. Vaasassa on tehty lokakuun loppuun mennessä 433 tekonivelleikkausta. Se tekee 43,3 leikkausta kuukautta kohti.

Vaasalta uupuu siis vielä 167 leikkausta. Jos ne aiotaan toteuttaa vuoden loppuun mennessä, pitäisi Vaasan tuplata leikkauksensa tässä ja ensi kuussa.

Jos 43,3 tekonivelleikkausta kuukaudessa on juhlittu ja etusivun pääjutun arvoinen saavutus, mitä aiheuttaa yli 80 leikkauksen rajapyykki? Odotan sitä jännityksellä.

Vauhti ei riitä. Tasaisen vauhdin taulukolla Vaasassa leikataan joulukuun loppuun mennessä 519,6 tekoniveltä. Sekin saattaa riittää, sillä laskentatapa ei ole vielä täysin selvillä.

Soutaminen ja huopaaminen näissä asioissa on näköjään maan tapa, joten jos mukaan lasketaan myös murtumien vuoksi asennetut tekonivelet, nousee Vaasan määrä tällä hetkellä 523:een.

Silloin tasainen tahti riittäisi, mutta pitikö asia jättää niin sanotusti ”pekuloinnin” varaan. Olisiko pitänyt herätä jo tammikuussa ja varmistaa, että Vaasa ylittää 600 tekonivelleikkauksen rajan tänä vuonna, laskettiin lopputulos ihan miten päin tahansa?

Vakava asia. Vaasassa on seitsemän tekonivelet hallitsevaa ortopedia. Lasketaanpa: Se tekee alkuvuoden luvuilla yhdelle noin kuusi leikkausta kuukaudessa.

Loppukirissä tahdin pitää tuplaantua ja leikkauspöydälle saada kullekin ortopedille 12 tekonivelpotilasta kuukaudessa. Kuusi lisää, ei pitäisi tulla edes hiki.

Toivon, että rajan rikkominen on näin helppoa ja että sairaalassa on homma oikeasti hanskassa. Kyseessä on nimittäin vakava asia.

Jos proteesileikkaukset lähtevät Vaasasta, lähtee täältä myös ortopedinen päivystys ortopedien mukana. Kaatuilijat saavat suunnata suoraan Seinäjoelle.

Täyden palvelun sairaalataistossa Vaasan keskussairaala sai kansalaisten vahvan tuen. Nyt odotetaan, että sairaala oli sen arvoinen ja hoitaa tämän homman kotiin.

Vesa Koivumäki