Pääkirjoitus: Meni miten meni, Vaasa maksaa

It´s hard to be a keskuskaupunki. Tämä on suora lainaus Jukka Virtasen kirjoittamasta The Joulukalenteri -sarjasta, jossa tontut eli Trio Saletti laulaa It´s hard to be a tonttumies.

Jotenkin en vain saanut tuota riimiä pois päästäni, kun luin Pohjalaisesta, mitä Vaasalle maksaa olla maakunnan pääkaupunki ja keskussairaalan sijaintipaikka.

Parhaillaan käydään vankkaa keskustelua siitä, mitä kustantaa pesäpallostadionin siirto tilansa verran Sundominlahdelle päin. Arvioissa lentelee miljoonia euroja sinne sun tänne.

Kaikkihan sai alkunsa Vaasan keskussairaalan laajennuksesta, eli uudesta sote-talosta, jota parhaillaan rakennetaan. Sitä, ja varsinkin sen liikennettä varten piti tehdä uusi asemakaava.

Tutkivan journalismin ansiosta tiedämme, että tämä koko lysti maksaa Vaasalle yli kymmenen miljoonaa euroa. Siis yksin Vaasalle, sairaanhoitopiiri ei osallistu kuluihin.

Soten toteutuessa Vaasa lisäksi ostaa sairaalan maat ja rakennukset siirtyvät maakunnan omistukseen. Sitten on vielä rakentamatta ne pesiskentän katsomot ja huoltorakennukset.

Huh, huh! Mikäli olen ymmärtänyt tästä sillisalaatista yhtään mitään, ja vaikka en olisikaan, niin miljoonia menee. Naapurikunnat nauravat partoihinsa ja potin korjaa lopulta Pohjanmaan maakunta.

Sairaalan yli 30-henkisessä valtuustossa on ylivoimaisesti eniten maksavan Vaasan edustus vain kuusi henkeä. Siitä on demokratia kaukana, myös väkimäärään nähden.

Maakuntamallissa sentään äänestäjät päättävät, kuka sairaalassakin sanoo viimeisen sanan. Jos se siis toteutuu, joskus. Eli kaikki on auki, paitsi se, että Vaasa maksaa.

Positiivista. Näistä pääkirjoituksista tulee kiitettävästi palautetta, sekä hyvää että pahaa. Aika usein moititaan, että kirjoituksen sävy on negatiivinen.

Havainto on aivan oikea, mutta jos joku kertoisi, miten vaikkapa yllä olevasta asiasta saisi positiivisen rustauksen aikaiseksi, olisin kiitollinen.

Voin toki yrittää itsekin.

On hienoa, että saamme kaupunkiin uuden sote-talon. Siinä siivellä saamme Hietalahteen toimivan kaupunkikaavan ja liikenteen.

Vaasan asema maakunnan pääkaupunkina vahvistuu ja asian eteen tehdyt satsaukset huomioidaan myös kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

No, ei se ollutkaan niin vaikeaa. Tähän perään kun vielä kirjoitan perinteiset vaasalaisen juhlapuheen sanat ”meri, kansainvälisyys, kaksikielisyys ja energiaklusteri”, niin kehuminen on valmis.

Vesa Koivumäki