Pääkirjoitus: Melkein kuin kuninkaalliset

Suomikin olisi onnellinen omista kuninkaallisista. Tämä tuli väkisinkin mieleeni, kun presidenttipari vieraili viime viikolla Vaasassa. Rewell Center oli tupaten täynnä väkeä ja ilmassa leijui jännittynyt odotus.

Toki vaasalaiset kuuntelivat, mitä presidentti Sauli Niinistöllä oli sanottavanaan ja häntä haluttiin kätellä, mutta yleisön suurin mielenkiinto kohdistui rouva Jenni Haukioon.

Eikä suotta, Haukio menisi täysin kuningattaresta tai prinsessasta. Niinistö saa kiittää rouvaansa omasta suosiostaan, vaikka tuskin se on ollut naimakaupan perimmäinen tarkoitus.

Haukion hillitty ja ystävällinen käytös teki vaikutuksen. Hän ei pyrkinyt viemään tapahtuman päähuomiota, mutta oli kuitenkin polttopisteessä koko ajan.

Television sketsiohjelmissa Haukiosta tehdään typerä runoileva blondi. Minusta se ei ole tahdikasta, eikä anna hänestä oikeaa kuvaa. Presidentin rouvan tehtävä ei ole olla suuna päänä.

Vaikka Sauli ja Jenni eivät olekaan siniverisiä, meillä on nyt täysi syy olla ylpeitä presidenttiparistamme. He eivät kalpene minkään valtion päämies- tai kuninkaallispari rinnalla.

Sumppu purkautuu. Sitten takaisin arkeen ja apteekkiin. Vaasassa avataan kaksi uutta apteekkia, nyt kauppaan ja kauppakeskukseen, eikä yhteen sumppuun Vaasan keskustaan.

Ydinkeskustan apteekit ovat hyviä, mutta niihin on hankala päästä parkkiongelmien vuoksi. Olen ihmetellyt, miksi apteekkeja ei voi olla siellä, missä ihmiset muutenkin käyvät.

Nyt alkaa olla apteekkeja kauppamatkan varrella myös Vaasassa ja eduskunnassa on työn alla uusi apteekkilaki. Sen tavoite on hyvä eli asioimisen helpottaminen.

Uudistuksilla on aina vastustajansa, kuten oli vaikkapa kauppojen vapailla aukioloajoilla ja alkoholilailla. Normit purettiin, mutta mitä tapahtui, ei tullut maailmanloppua. Tuli tyytyväisiä ihmisiä.

Outoa hintapolitiikkaa. Uuden alkoholilain myötä omassa kulutuksessani tapahtui yllättävä muutos: Olen alkanut juoda ruuan kanssa holutta eli 0,0 prosenttista kaljaa. Tietyt merkit ovat todella hyviä.

Ilmeisesti moni muukin on siirtynyt ”rapakaljaan”, sillä maistuvimmat merkit ovat jatkuvasti loppu Prisman hyllystä. Yksi asia kuitenkin ihmetyttää, nimittäin nollaprosenttisen oluen hinta. Alkoholiton olut maksaa enemmän kuin keskiolut.

Miten se on mahdollista, alkoholittomasta ei pitäisi mennä alkoholiveroa. Raitis isänpäivä tulee tyyriiksi.

Vesa Koivumäki