Pääkirjoitus: Maallikot Vaasaa rakentamassa

Vaasan kaupunki kysyy nykyään asukkailtaan, miten kaupunkia pitäisi rakentaa. Käytäntö tuntuu hyvältä, mutta kyselyjen ja tilaisuuksien tulokset eivät aina ole järin kehuttavia.

Olen myös vaasalainen ja kannan vastuun siitä, etten ole ollut paikalla esittämässä mielipiteitäni. Kuvista ja tuloksista päätellen paikalla kuitenkin ovat aina aika lailla samat ihmiset.

Sen tietää siitä, että kannatetaan autotonta erityisasumista, savipajoja, kahviloita, puistoja, luhtitaloja, leikkikenttää, tanssilavaa, kesäteatteria, mutta ei omistusasumista.

Ei ainakaan korkeaa sellaista, eikä lähellekään rantaa. Jännä ilmiö, sillä muualla Suomessa parhaat paikat varataan kaupungin parhaille veronmaksajille.

Luulisi, että se olisi myös vähäosaisten etu: Tonttimaista hyvän tilin keräävä kaupunki ja sen kassaa täyttävät merinäköalasta nauttivat parempiosaiset.

Sairaat saareen. Vaskiluodon kaavoituksesta järjestettiin juuri tilaisuus tutuin tuloksin, ja Palosaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Antti Koski kirjoitti Pohjalaisessa Mansikkasaaresta.

Otsikko oli: Mansikkasaareen energiakokeilu, aktiivipuisto ja erityisasumista. Jutun mukaan saaresta tulisi autoton, ja eritysasujien lisäksi sinne muuttaisi vanhuusväestöä ja opiskelijoita.

Jaa-a, mistähän aloittaisi. Suvilahden asuntomessualueen energiakokeilu ei mennyt nappiin, joten saattaisi tulla vanhuksille kylmä ja ikävä tuulisella saarella.

Vanhuksetkin ajavat nykyään autoilla, ja juuri he niitä tarvitsevat. Sairaita vanhuksia ei taas pidä missään tapauksessa viedä kapean sillan taakse ambulanssin ja invataksin saavuttamattomiin.

Valitus varmaa. Mitä taas tulee erityisasumiseen, tarkistin, mitä se merkitsee. Se merkitsee muun muassa mielenterveyskuntoutujia ja päihderiippuvaisia.

Kuinkahan Salmikadulla suu laitettaisiin, jos Mansikkasaareen rakennettaisiin näille ryhmille asuntoloita? Veikkaan, että valitus lehahtaisi viranomaiselle alta aikayksikön.

Tiedän, että Palosaarella asuu yhtä suvaitsevaisia ihmisiä kuin muuallakin Suomessa, mutta kokemukset kertovat, että näin tulee joka tapauksessa käymään.

Liekö sitten ajatuskin, että rakentaminen siirtyy edelleen.

Taivasta kohti. Uusi lasinen tornihotelli avattiin Postitalon kupeeseen, ja huoneilla on kysyntää. Harmi, että Vaasan portti, Asevelikylän ja Kivihaan väliin tuleva toimisto pantiin keskeltä poikki, kahdeksankerroksiseksi.

Vesa Koivumäki