Pääkirjoitus: Lottovoitto syntyä Suomeen, tytöksi

Torstaina 11. lokakuuta vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää. Hyvä niin, mutta koska on poikien päivä? Siihen on vaikea vastata, koska sellaista ei ole olemassa.

Miesten päivä toki on maanantaina 19. marraskuuta, mutta voin arvata, ettei kukkakaupoissa ole silloin samanlaista tungosta kuin naisten päivänä. No, kukapa mies kukkia kaipaisi.

Maailmassa on keksitty teemapäiviä tukuittain. Ikkunan jakopäivänä keskiviikkona 17.10. on liimakalojen, asunnottomien ja vammaisten päivä. Torstaina on suklaakuppikakkujen ja lauantaina isovanhempien päivä.

Luulisi, että pojillekin olisi joku varannut päivän, vaikkapa YK, joka varasi tyttöjen päivän. Uskallan väittää, että syitä poikiakin muistavalle päivälle löytyy. Eikä tarvitse paljon edes penkoa.

Yritystä puuttuu. Ymmärrän hyvin, miksi YK on julistanut kansainvälisen tyttöjen päivän. Se katsoo tyttöjen asemaa maailmanlaajuisesti, mutta jos keskitymme vain Suomeen, asia saattaa olla toisin päin.

Miesten tasa-arvo ry (MTA) on kiinnittänyt asiaan huomiota kannanotossaan. Sen mukaan pojat kärsivät poliitikkojen empatiavajeesta, joten huono-osaisuus ja tasa-arvo-ongelmat kasaantuvat juuri pojille.

MTA kaivaa tilastoista esiin, että joka kahdeksas peruskoulunsa päättävä poika ei osaa edes lukea kunnolla, ja joka viides alle 25-vuotias poika on syrjäytynyt. Luulisi tuossa olevan syytä edes poikia muistavalle päivälle.

Yritystä on ollut – vähän. Vaalikauden alussa puhuttiin puuttumisesta poikien huonompaan koulumenestykseen, lopulta saatiin aikaan vain sukupuolineutraali Lukuliike-kampanja.

Vinkki vaaleihin. Kevään vaalikampanjoihin valmistautuville ehdokkaille voisin antaa vinkiksi, että keskittykää poikien asemaan. Sillä erottuu porukasta, koska en muista nähneeni poliitikkojen pahemmin twiittailleen poijankloppien puolesta.

Poikien asema on kuitenkin otettava huomioon koko yhteiskunnan kannalta, vaikka asia ei kiinnostaisikaan tai olisi kovin mediaseksikäs vaalikampanjan aihe. Feminismi kun tuntuu olevan päivän sana.

Keskiviikkona tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara murehti miesten ja naisten palkkatasa-arvoa. Hän laittaisi yritykset julkaisemaan palkkatietonsa verkossa. Myös kollegan palkat pitäisi työpaikalla saada tietää.

Asia tietysti kerrallaan, mutta entäpä se, että miehen vuosi on vain kymmenen kuukautta naisen vuoteen nähden? Kiinnostaako ketään?

Vesa Koivumäki