Pääkirjoitus: Lisää jarrua kiisseliin

Naissotilaan kiusaaminen ja häirintä ovat arkipäivää armeijassa. Näin sanoo Kaisa-Maria Tölli tuoreessa kirjassaan Häiriö! Nainen intissä. Kirja on saanut runsaasti huomiota osakseen.

Näin ei saisi olla. Kiusaamisen kitkeminen armeijasta voi olla yhtä hankalaa kuin kouluista ja työpaikoilta, mutta pitää silti yrittää. Nollatoleranssi on hyvä tavoite intissäkin.

Mitä sitten asian eteen voitaisiin tehdä? Keskustalaiset kansanedustajat ja puolustusvaliokunnan jäsenet Marisanna Jarva ja Mikko Savola ehdottavat tiedotteessaan yhteistupia miehille ja naisille.

Heidän mukaansa naispuolisten varusmiesten eristäminen omiin tupiinsa rapauttaa yhteishenkeä. Kansanedustajat sanovat, että yhteistuvissa kiusaaminen ja häirintä vähenisivät.

Enpä väitä tuohon vastaan, mutta käytännöstä saattaisi koitua uusi häiriötekijä. Nuoret miehet ovat nykyään paljon fiksumpia kuin minun armeija-aikanani, joten saatan nyt höpistä omianikin.

Luulisin kuitenkin, että parikymppisillä varusmiehillä pörräävät hormonit nykyään aivan samaan tapaan kuin 70-luvulla. Silloin kasarmilla oltiin toki pidempään, joten lomalle tultaessa, saattoi jo naisten polkupyörän näkeminen aseman seinustalla aiheuttaa kevyen kenttäerektion.

Näihin luojan luomiin vaistoihin on hankala vaikuttaa, vaikka sitkeä tarina kertoo, että silloin miehille syötettiin ”jarrua” jälkiruokakiisselissä. Voin kertoa, että aineen vaikutus jäi ”suutariksi”, jos sitä edes oli olemassa.

En usko, että minunkaan aikanani olisi tapahtunut kauheita, jos tupaan olisi tuotu naisjääkäri asumaa. Vaikeinta olisi ollut, kun puettiin yö- eli runkkupuku päälle, huudettiin hiljaisuus ja sammutettiin valot.

Siinä vaiheessa, kun sotkun tädit alkoivat näyttää misseiltä, olisi pelkkä tietoisuus ja naisen vieno hengitys yläpedillä vienyt unet tuvan joka taistelijalta. On tehty elokuvakin nimeltä Naisen tuoksu.

On hyvä, että pyritään tasavertaisuuteen, mutta ei pidä myöskään unohtaa, että nuorten miesten ja naisten välillä on vetovoimaa. Se rakennettiin meihin sisään jo elämän syntyessä maapallolla.

En tarkoita, että se oikeuttasi epäasialliseen käytökseen, häirintään ja kiusaamiseen. Mieluummin toisin päin, mutta sekin saattaa sekoittaa tuvan herkän tasapainon.

Töllin kirjan mukaan naiset kannattavat yhteistupia. Heidän ongelmanaan on myös fyysisesti rasittava palvelus. Kaikki eivät jaksa ja tulee rasitusvammoja. Se on odotettua, jos naiset käyvät läpi miesten koulutuksen.

Vesa Koivumäki