Pääkirjoitus: Kumman kaa, suden vai karhun?

Kumman kanssa mieluummin seisoisit silmätysten lenkkipolulla, suden vai karhun?

Minulle vastaus on päivänselvä. Jos jompikumpi olisi pakko valita, se olisi susi. Susi ei ole purrut saati tappanut ihmistä miesmuistiin, karhu on.

Sutta voi vaikkapa hätistellä pois, mutta jos karhulla on pentu mukana, eivät kepakot auta. Karhua ei pääse pakoon edes puuhun, ja se tappaa kertahuitaisulla tai puraisulla.

Silti susi saa torin täyteen pelokkaita ihmisiä, mutta karhu ei, vaikka molempia kulkee metsissämme.

Mistä tämä johtuu? En keksi mitään muuta syytä kuin ihmisiin syvään juurtuneen susivihan. Karhuhan on nalle, otso, mesikämmen, metsän kuningas ja ties mitä.

Syvä viha. Tilastojen mukaan jos mentäisiin, niin hirvet pitäisi tappaa sukupuuttoon. Hirvi harvemmin käy päälle, mutta tappaa liikenteessä joka vuosi.

Siitä ei ole pitkä, kun kotka ja kanahaukka olivat suuresti vihattuja petolintuja. Onneksi asenne on muuttunut, vaikka ne vieläkin hätistelevät myös kotieläimiä.

Suden kohdalla näyttää suhtautumisen muutos kestävän pisimpään. Haitalliset villisiatkin saavat rauhassa pesiytyä tänne, mutta ei susi.

Sitä paitsi susi harventaa tehokkaasti Suomen vaarallisinta eläintä, jo edellä mainitsemaani hirveä. No, siitähän eivät taas metsästäjät tykkää.

Nopeus valttia. Seinäjoen Joupissa alkaa Ideaparkin rakentaminen kesän aikana. Onnittelut siitä naapurikaupungille, osaatte hoitaa asianne sutjakasti.

Toisin kuin Vaasassa, jossa Prisma ja Citymarket ovat odottaneet kymmenen vuotta lupaa alkaa rakentaa markettejaan moottoritien varteen.

Jos nyt saan luvan jossitella, niin Toivo Sukarilla ei olisi ikipäivänä ollut kärsivällisyyttä rakentaa Ideaparkkia Vaasaan, jos hän olisi joskus sellaista suunnitellut.

Tosin Vaasa ei edes ole ideaalinen paikka valtavalle kauppa-, elämys- ja vapaa-ajankeskukselle, ja kai tämän aikoinaan tajusi myös Ikea, kun vetäytyi Vaasan hankkeesta.

Kärsivällisyys siinä taisi loppua ruotsalaisiltakin.

Vaikeimman kautta. Mistä mahtaa johtua, että Vaasassa jotkin kaupungin kehityksen kannalta tärkeät asiat ovat niin pitkissä kantimissa.

Palosaaren Sundin siistimisestä ja rankentamisestakin taas valitettiin. Joku Vaasan rakennusperintöyhdistys, joka ei tuota googlettamalla ainuttakaan osumaa.

Olisiko niin, että täällä ”diskuteerataan” vähän ruotsalaiseen tapaan, kun muualla, ja varsinkin Seinäjoella, jo toimitaan.

Vesa Koivumäki