Pääkirjoitus: Kova kaipuu merten taa

Vaasasta suunnataan itsepintaisesti katseita Uumajaan. Selvitysmies on selvittänyt, että aivoinfarktipotilas viedään lentokoneella Vaasasta Uumajaan nopeammin kuin ambulanssilla Tampereelle.

Tuon olisin voinut kertoa sairaanhoitopiirille aivan ilmaiseksi. Toisaalta olisin voinut kertoa myös, että Tampereellekin pääsee lentokoneella nopeammin kuin ambulanssilla.

Helikopteri olisi kaikkein nopein, mutta ne ovat liian kaukana. Asiaa olisi auttanut, jos pelastuskopteri olisi päätetty sijoittaa Vaasaan.

Aivoinfarktissa selviytymisessä on kyse minuuteista, joten on hyvä, että kuljetusvaihtoehtoja pohditaan. Voi silti kysyä, kiinnostavatko Vaasan potilaat uumajalaisia?

Pohjalaisen toimittaja kävi Uumajan torilla kyselemässä vaalinalustunnelmia ja siellä ihmisiä huolestuttivat vanhainkodit ja pitkät leikkausjonot.

Se kieli taas. Sairaalasta on puhuttu viime vuosina niin, että ihmiset alkavat kyllästyä. Potilaiden lennättäminen Uumajaa ei herätä suuria tunteita.

Ajatellaanpa kuitenkin, että miltä tuntuu aivoinfarktin saaneen suomenkielisen herätä riikinruotsalaisten keskeltä vieraassa maassa.

Ruotsinkieliselle ei käy lonkkaleikkaus Seinäjoella, paitsi jos koko keskussairaala opettelee ruotsia ja kaikkia Pohjanmaan rannikon murteita. Kouluruotsi ei riitä.

Keräämmekö me suomenkieliset nyt Vaasan sairaanhoitopiirille adressin, että Uumajan yliopistollisen keskussairaalan hoitohenkilökunnan pitää aloittaa suomenkielen opinnot?

Perustuslakiinhan kuuluu, että jokaisen on saatava hoitoa omalla äidinkielellään. No, emme tietenkään kerää. Hyvä ja nopea hoito menevät kuitenkin kielen edelle.

No flights found. Nyt kun päästiin lentokoneisiin, niin Vaasa on alkanut markkinoida lentokenttäänsä Seinäjoella. Vaasan kenttä on ajallisesti yhtä lähellä Seinäjokea kuin esimerkiksi Arlanda Tukholmaa.

Seinäjoelta pääsee Vaasan kentälle vajaassa tunnissa. Vielä nopeammin pääsisi, jos sinne rakennettaisiin pistoraide. Tätä Vaasa on ehdottanut kaupunkien yhteiseksi hankkeeksi.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki vastasi haasteeseen Pohjalaisen mukaan näin: ”Meillä on jo oma kenttä ja hyvät yhteydet Tampereen ja Helsingin kentille.”

Rengonharju on muuten Ilmajoella ja kun klikkaa Flightradar24 -appissa Seinajoki Airportia, on vastaus joka kerta: No flights found.

Vesa Koivumäki