Pääkirjoitus: Kiertää vaan ei osu – vielä

Harjavaltaan ja Sotkamoon rakennetaan akkukemikaalitehtaat. BASFin ja Terrafamen investoinnit ovat satojen miljoonien eurojen arvoisia.

Uutiset tupsahtivat viime viikolla melkein peräkkäin ja nyt vasta alkuviikosta ovat lehdet alkaneet kertoa, mistä on kysymys. Se kiinnostaa meitä vaasalaisia kovasti.

Vaasa hävisi ruotsalaisen Northvoltin akkutehtaan Skelleftelle ja nyt Northvolt ilmoitti rakentavansa toisen tehtaan Puolan Gdanskiin. Jatkoivatko Harjavalta ja Sotkamo Vaasan tappioiden listaa?

Eivät, tiesi Tiina Juujärvi Pohjalaisessa. Harjavalta ja Sotkamo vain vahvistavat Vaasan asemaa saada valtavalle Laajametsän alueelle joskus akkutehtaita.

Siis otsikon mukaan, akkubisnes kovasti kiertää Vaasaa, mutta täysosumaa saadaan vielä odotella. Nyt olisi vaasalaiselle akkutehtaalle raaka-ainetta tarjolla ja lähellä.

Nyt noteerataan. Sanotaan, ettei pääkaupunkiseudulla noteerata Vaasan touhuja. No, nyt ainakin Helsingin Sanomat muisti, että Vaasassa oltiin kovasti Teslan gigafactoryn perässä.

Eikä vain oltu, sillä Hesarin mukaan Vaasan tehdasjahti jatkuu Vaasan vaalipiirin keskustalaisen elinkeinoministerin Mika Lintilän suosiollisella tuella.

Jospa Lintilä meille tehtaan tai pari järjestäisi, saattaisimme antaa keskustalle anteeksi Vaasan keskussairaalan pudottamisen kolmoskategoriaan.

Muutos tulossa. Akkuteollisuuden nousu tai tuho riippuu sähköautojen kehityksestä. Akkujen pitää vielä parantaa tehoaan ja latausaikojen lyhentyä.

Kun näin käy, saattaa se mullistaa tämän maailmankolkan taloustilannetta, ellei ihan pistä heittämään häränpyllyä. Puhun nyt kokonaisista maista.

Venäjän talous rakentuu täysin fossiilisten polttoaineiden varaan. Öljyn ja kaasun kulutus- ja hintaheilahtelut näkyvät heti naapurin kukkarossa. Muuta myytävää siellä ei ole.

Maailma kuitenkin pyrkii kaikin keinoin eroon öljystä, kaasusta ja kivihiilestä. Akkujen avulla se onnistuu, jos onnistuu. Suomessa on raaka-ainetta, taitoa ja tahtoa tehdä valmiita akkukennoja.

Suuria ajatuksia. Lähes koko elämäni olen kuullut, että eihän meillä ole öljyä eikä kaasua kuten Norjalla ja Venäjällä. Puulla pitää pärjätä.

Saatan nähdä vielä sen päivän, kun Suomi ja Vaasa ovat maailman Saudi-Arabia, jonka maaperästä nostetaan maailman käyttövoima.

Alan kuulostaa Joakim Strandilta, mutta uskon silti, että kaikki on mahdollista. Tarvitaan vain ihmiskunnalta kulkua oikeaan suuntaa ja hiukan onnea.

Vesa Koivumäki