Pääkirjoitus: Kestoselitys alkaa ontua

Joku tekee tahallaan hallaa Vaasalle. Levittelee valheita.

Näin täytyy olla, jos Helsingissä on väärää tietoa Vaasan keskussairaalasta, kasitien tärkeydestä, Vaasan kielisuhteista ja Vaasan merkityksestä Suomen vientiteollisuudelle.

Vaasalla on ollut vastoinkäymisiä jos jonkinlaisia viime vuosina ja aina on törmätty samaan selitykseen: ministereillä, kansanedustajilla ja virkamiehillä on joko väärää tietoa tai he eivät ymmärrä Vaasan tilannetta.

Minusta väärän tiedon hokeminen alkaa tuntua selittelyltä. Sillä selitetään vaasalaisille, miksi taas kävi näin. Aivan kuin vika ei olisi meidän omissa edusmiehissämme, vaan ymmärtämättömissä Helsingin herroissa.

Tämä teoria tehoaa jonkin aikaa, mutta pidemmän päälle se alkaa haalistua. Onko todella näin?

Vahvuutta puuttuu. Syy Vaasan sorsimiseen on yksinkertaisesti se, ettei meillä ole riittävän vahvaa miestä tai naista edustamassa kaupunkiamme ja Pohjanmaan maakuntaa Arkadianmäellä.

Pelkkä vahvuuskaan ei riitä. Tämän vahvan henkilön pitää olla sellaisessa puolueesta, joka todennäköisesti on lähes joka kerta mukana Suomen hallituksessa.

Kokoomuksen vahva nainen, puhemies Paula Risikko vakuutti Pohjalaisen haastattelussa, että hän on tehnyt kaikkensa Vaasan keskussairaalan hyväksi. Se ei riittänyt, sillä hän teki vielä enemmän Seinäjoen keskussairaalan hyväksi.

Näin Vaasalle jäi pelkkä lakipykälä, että saa päivystää ja leikata, jos on rahkeita. Aika näyttää, onko kolmoskategoriaan tipahtavalla keskussairaalalla sellaisia.

Miapetra takasin. Vaasan vaalipiiri on laaja. Siihen kuuluu kolme maakuntaa, joista kahdessa dominoi keskusta ja yhdessä rkp.

Jos ja kun rkp haluaa olla kielipuolue, eikä suostu puolueena ajamaan Vaasan ja Mustasaaren yhdistymistä, täytyy tämän kapean rannikkokaistaleen etsiä keinot muualta.

En ymmärrä miksi Miapetra Kumpula-Natri pyrkii Brysseliin, kun häntä tarvittaisiin nyt kotikaupungissaan. Varsinkin, kun näyttää siltä, että sdp olisi seuraava pääministeripuolue ja paljon olisi korjattavaa.

Vaasan kokoomus on helisemässä sairaalapäätöksen kanssa ja vanhatkin jäärät uhoavat äänestävänsä nyt toisin. Jos äänet valuvat vaalipiirin itä-laidalle, on Vaasan tilanne entistä huonompi.

Kokoomukselle pitää tietenkin kiukutella, mutta pahin kiusa on äänestää eduskuntaryhmään ärhäkkä vaasalainen, joka ei puoluekuria kumartele.

Vesa Koivumäki