Pääkirjoitus: Keskustelun vaimentajia riittää

Luin Helsingin Sanomista pysäyttävän kulttuuritoimittaja Tuija Siltamäen lauantaiesseen. Hän sanoi, että Suomesta on tullut lässyttäjien maa, jossa ei ymmärretä sarkasmia.

Siltamäen mukaan nykylehdistössä satiiri, ironia ja niihin perustuva vittuilu on hankalaa, koska pitää luottaa siihen, että lukija ymmärtää satiirin satiiriksi. Lisäisin myös, että huumorin huumoriksi.

Nykyään ei ymmärretä, tai ei haluta ymmärtää. On syntynyt ammattiloukkaantujien armeija, ja jos sille tulee jutusta kurja fiilis, menevät he someen ja show on valmis.

Siltamäki sanoo osuvasti, etteivät loukatut tunteet ole välttämättä oikeassa. Ei aikuinen ihminen kuole mielipahaan, se menee kyllä ohi ja ehkä naurattaa ensi viikolla.

Satiirin tuho

Satiiri, ironia ja huumori ovat lehdistön herkullisimpia kerrontatapoja. Ne purevat ja voittavat kuivankalsean uutisoinnin. Niiden sanoma uppoaa.

Nyt tämä laji on kuihtumassa, tai se kuihdutetaan. Tällä vuosikymmenellä tulivat someen ensin räyhäävät äärioikeistolaiset ja sitten mielensä pahoittavat telaketjufeministit ynnä muut.

Miksi aikuiset ja koulutetut ihmiset eivät enää kestä mielipahaa ja naljailua, on hyvä kysymys. Siltamäki sanoo, että tunteiden ylivallasta on tultava loppu.

Tämä yhteiskunta pysähtyy tähän, jos kukaan ei saa enää loukkaantua. Pettymykset olisi kestettävä.

Pitää puhua

Helsingin Sanomat niin ikään teki kattavan jutun maahanmuuttajanuoriin kohdistuvasta kunniaväkivallasta. Sitä on enempi kuin kuvittelemmekaan.

Oli hyvä nostaa aihe vihdoin esille. Vaasassakin on paljon maahanmuuttajia, joten olisi paikallaan puhua siitä myös täällä, vaikka vain varmuuden vuoksi.

Tosin keskustelun torppaajia riittää, niin nytkin. Samassa lehdessä oli pian yleisönosastokirjoitus, Tampereen yliopiston professori Päivi Honkatukian ja Helsingin Yliopiston akatemiatutkija Suvi Keskisen kirjoittamana, jotka sanoivat juttua yleistäväksi, rodullistavaksi ja rasismia edistäväksi.

He myönsivät, että jutun taustatyö oli laajaa, mutta samalla kirjoittajien mielestä langetettiin epäilyksen varjo kaikkien maahanmuuttotaustaisten nuorten ja heidän perheidensä ylle.

Päätän Islamin tutkimuksen professorin Jaakko Hämeen-Anttilan sanoihin, että ihmisoikeuksiin liittyvien asioiden kohdalla ei kaivata monikulttuurista ymmärrystä ja kulttuurirelativismia, kunniaväkivalta on häpeällistä kulttuurista riippumatta.

Vesa Koivumäki