Pääkirjoitus: Keskustelua tutulla kaavalla

Vaasassa keskustellaan ahkerasti jäähallin kustannuksista. Halli pitäisi korjata, ja se maksaa.

Puhe etenee tutun kaavan mukaan. Joidenkin mielestä ensin on laitettava lasten ja vanhusten asiat kuntoon, sitten vasta tulee jäähallin vuoro.

Argumentti on hyvä, siksi se ponnahtaakin aina esiin. Harvalla on kanttia vastata, että ei, kyllä lätkä tulee ennen vaippajengiä.

Veikkaan kuitenkin, että jos aina laitettaisiin kaupungin palvelut urheilu- ja kulttuurirakentamisen edelle, meillä ei olisi ainuttakaan salia tai hallia Vaasassa.

Eivätkä olisi palvelutkaan kaikkia tyydyttävällä tasolla. Ei pelaisi palvelu eikä olisi hallia.

Maksajat viihtymään. Kansan- ja kaupungintaloutta voi välillä verrata yksityistalouteen. Harvoin perhe saa mitään suurta ja uutta ilman säästämistä tai velan ottoa.

Silloin pitää tinkiä jostain, koska tylsää olisi elämä ilman uutta polkupyörää, autoa, asuntoa tai etelänmatkaa. Ei sellaista jaksaisi, jos ei olisi aivan pakko. Vaasan ei ole pakko.

Kaupunki tarvitsee urheilu- ja kulttuurirakennukset, että täällä viihtyisivät myös ne, jotka maksavat vanhusten ja lasten hyvinvoinnin.

Enkä pidä näitä tiloja aivan turhina vanhuksille ja lapsillekaan. Itse ainakin aion käyttää niitä niin kauan kuin minussa henki pihisee.

Paikka uusiksi. Toinen keskustelua herättävä asia on se, mitä jäähallille pitää tehdä tai mihin se pitää rakentaa.

Olen aina ihmetellyt, kuka kumma piirsi jäähallin moottoritien taakse, minne piti pitkään kulkea, ja osin vielä edelleenkin, moottoritien alittavan ahtaan tunnelin kautta.

Jos halli korjataan, korjataan se kunnolla, mutta kannattaisi ottaa tosissaan myös ehdotus, jonka mukaan rakennettaisiin kokonaan uusi halli rautatien päälle, uuden hotellirakennuksen ja tulevan Wasa Stationin väliin.

Idea on hyvä, ja siihen uskon löytyvän myös yksityistä rahaa, jota vanhankin korjaamiseen kovasti toivotaan. Siinä olisi tiloja kerrakseen, kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Tilaa löytyy. Kaupunginhallituksen edellinen puheenjohtaja Seppo Rapo sanoo ikävät asiat niin kuin ne ovat, ja siksi kai hän valtuustosta putosikin. Sellainen ei politiikassa vetele.

Silti Rapon puheissa on perää. Hänen mielestään hallintotalo pitää myydä eikä korjata. Siinä säästyvät jäähallirahat, ja virkamiehille kyllä löytyy työhuoneita. Sepänkylästä saadaan käyttöön kokonainen kunnantalo, jos kuntaliitos toteutuu.

Muistakaa Ikkunan Juomalauluilta lauantaina!

Vesa Koivumäki