Pääkirjoitus: Kalastustarinoiden Vaasa

Kerronpa kalajutun, joka toki tapahtui jo viime vuosituhannen puolella. Tämä tarina poikkeaa muista kalajutuista siinä, että tämä on aivan tosi.

Veljen ilme oli epäuskoinen, olihan ruokailu luvattu puolentoista tunnin päähän, eikä hänellä ollut kumisaappaita eikä mitään muitakaan kalavermeitä mukanaan.

Sanoin, ettei Vaasassa tarvitse pyntätä itseään erävaatteisiin päästäkseen kalaan, ja takaisin olisimme varmasti jo tunnin kuluttua. Ruoka ei ehtisi jäähtyä.

Niinpä hain virvelin, uistinpakin ja muovipussin, ja nousimme autoon. Ajoin Wasalandian kaupungin puoleiselle parkkipaikalle. Siitä kävelimme Vaskiluodon sillan kupeeseen, Waskian puolelle.

Minulla oli uusi oranssiselkäinen Rapalan vaappu, laitoin sen perukkeeseen ja heitin kaislikon reunaan. Molskis ja loiskis, hauki oli kiinni. Se tuli kiltisti rantaan.

Uusi heitto ja sama juttu. Huikkasin veljelle, että älä vie sitä kalapussia pois, olisi toinenkin tulossa, ja tuli myös.

Kolmas heitto tuotti pelkän molskahduksen, mutta jo neljännellä Rapala oli taas hauen suussa kiinni. Sekin oli sopivan kokoinen, vähän alle kilon painoinen luunokka.

Sanoin velipojalle, että eiköhän tämä riitä. Hän oli ollut sitä mieltä, ettei kaupungin rannasta mitään voi saada. Niin, ehkä ei muualla, mutta Vaasassa saa.

Katukalakisa. Juttu muistui mieleen, kun silmiini sattui otsikko: Katukalastus leviää Suomessa. Katukalastus on kalastamista urbaanissa ympäristössä, usein aivan keskustan tuntumassa.

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö järjestää tänä kesänä Street fishing -kilpailut kolmessatoista kaupungissa. Mukana ei ole Vaasa, mutta Seinäjoki (14.6.) on!

Olisi kiva tietää, miltä kadulta ylettää heittämään uistimensa Kyrkösjärveen, kalastavat kai joessa.

No, ironia sikseen. Vaasassa on aktiivisia kalastusseuroja, jotka järjestävät kisoja, nuorisoleirejä ja kevättalvella joulukuusten upotusta kututuroiksi kaloille.

Vaasalaiset tietävät, että kaupungin rannoilta saa saalista. Pilkkijät täyttävät keväällä jäät ja onkijat kesällä Palosaaren sillan kupeet, mutta voisi se vieraitakin kiinnostaa.

Aito rantakaupunki. Vaasa on yksi Suomen harvoista aidoista merenrantakaupungeista. Rantaan pukkaa nyt terassia vieri viereen, mutta vielä on ideoita käyttämättä – kuten kalastus.

Vesa Koivumäki