Pääkirjoitus: Kakka taas uimareiden riesana

Tällä viikolla väki valittaa pitkästä aikaa helteistä. Hellelukemia hätyytellään näillä näkymin viikon jokaisena päivänä. Valitettavasti lähes jokainen hellevalitus jatkuu kakkajuttuihin. Viime viikolla havaitun Onkilahden jätevesivuodon jälkeen Mansikkasaaren uimaranta suljettiin. Taas. Viime elokuussa samainen ranta oli uimakiellossa usean viikon ajan, kun Onkilahteen valui hulevesiviemärin kautta satoja kuutioita jätevettä jätevesilinjan tukkeuduttua. Tukkeutumisen aiheutti luultavasti rankkasade.

Pitkä nuuhkaisu

Olen asunut Mansikkasaaren vieressä kolme kesää, kahtena niistä rantaamme on koristanut uimakieltokyltti. Voihan kakka!

Nyt vesistöä saastuttivat Kirkkopuistikon varrella sijaitsevasta kerrostalokiinteistöstä valuneet jätevedet. Uuden kerrostalon jätevedet ovat valuneet Onkilahti parkaan jo puolen vuoden ajan. Jätevesiviemäri oli kiinteistön sisällä kytketty virheellisesti hulevesiviemäriin, ja kerrostalon jätevedet päätyivät Onkilahteen. Paskajuttu, mutta minkäs teet? Mansikkasaari näyttää taas rikospaikalta keltapunaisine eristysnauhoineen. Myös Mansikkasaareen kaavailtua Wasa Marinaa ajatellen, jätevedet saisivat pysyä omissa putkissaan.

Eikö kukaan ole huomannut hajuhaittaa aiemmin? Rannoilla on ongittu kesän jokaisena päivänä, kesäkuussa oli monia mukavia uimakelipäiviä ja Onkilahtea on kierretty moneen kertaan eri suunnista. Muutaman kerran muistan itse nuuhkaisseeni ilmaa hieman syvempään, mutta lopulta olen pistänyt epämiellyttävän tuoksahduksen Påttin jätevedenpuhdistamolta silloin tällöin leijuvan kakka-aromin piikkiin.

Turvallinen uima-allas

Viime vuonna myös Hietasaaren uimaranta oli uimakiellossa. Vaasan kaupungin ottamien vesinäytteiden mukaan kakkavedet eivät tänä vuonna ole jostain syystä tehneet sen rannan vesiä uimakelvottomaksi. Mansikkasaaressa E. coli-bakteerit olivat alkuviikosta vähentyneet, mutta uimaranta pysyi suljettuna. Vedestä voi löytyä vielä esimerkiksi noroviruksia.

Uimapaikkaa miettiessämme taidamme jatkossa suunnata kavereiden isoon uima-altaaseen. Siellä kelluu korkeintaan linnunkakkaa, ja suodatusjärjestelmä pitää huolen veden puhtaudesta.

Kahden pienen lapsen äitinä harkitsen vakavasti myös oman uima-altaan, kahluuallasta hieman suuremman, hankkimista. Silloin Onkilahteen säännöllisesti valuvat jätevedet eivät niin kovasti enää harmittaisi.

Katja Lahti