Pääkirjoitus: Jäävuoren huippu on jo liikaa

Suomessa tutkitaan parhaillaan useita alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksia, joiden tekijöiksi epäillään ulkomaalaisia miehiä.

Seksuaalirikoksista tuomittujen karkottamisesta on tehty aloite, jossa toivotaan, että Suomessa seksuaalirikoksen tehnyt henkilö menettäisi automaattisesti oleskelulupansa ja hänet karkotettaisiin välittömästi.

Valitettavasti ongelma ei ratkea noin ”helpolla”, sillä rikoksesta tuomittuja henkilöitä ei välttämättä oteta vastaan siellä, minne heidät Suomesta karkotettaisiin.

Eroon heistä olisi päästävä, mutta mihin heidät lähetetään, jos kukaan ei ota heitä vastaan? Tuskin mikään maa ilmoittaa halukkuutensa vastaanottaa nämä hyljeksityt rikolliset.

Hiljaiseksi vetää

Nyt ilmitulleiden tapausten pelätään olevan vain jäävuoren huippu. Toivon, että pelko osoittautuu vääräksi. Toivon myös, että seksuaalirikosten tuomioita kiristetään välittömästi.

Tuomiot ovat nykyisellään naurettavan lyhyitä. Osa selviää jopa ehdollisella. Mieleeni nousee pari vuotta sitten mieliä kuohuttanut tapaus, jossa sijaisperheen isä ja sijaisveli tuomittiin 6–9-vuotiaan sijaislapsen hyväksikäytöstä Keski-Suomessa 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hiljaiseksi vetää.

Viikonlopun aikana poliitikot kiirehtivät vaatimaan tuomioiden vähimmäisrangaistusten kiristämistä. Sanoista tekoihin!

Tällä hetkellä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi saada 1-10 vuotta vankeutta ja törkeissä raiskauksissa minimituomio on kaksi vuotta. Miksi lapsiin kohdistuva törkeä seksuaalirikos on vähemmän tuomittava kuin aikuisiin kohdistuva raiskaus?

Samat säännöt

Toivon, että jokainen vanhempi keskustelee viimeistään nyt lastensa kanssa sosiaalisen median pelisäännöistä. Minua varoitettiin lapsena puhumasta tai lähtemästä vieraiden aikuisten matkaan. Se ohje kestänee päivänvalon vielä tänäkin päivänä.

Ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista, että pelko kahlitsee nuoret koteihinsa. Maalaisjärkinen vanha hyvä ohje ei nyt yksistään riitä.

Kaikki seksuaalirikoksiin liittyvät ongelmat eivät ratkea ulkomaalaislakiin tehtävillä muutoksilla. Ensinnäkin, valtaosa seksuaalisen väkivallan tekijöistä on kantasuomalaisia.

Toisekseen, rangaistukset eivät juurikaan ehkäise rikoksia, koska tekijä ei oleta jäävänsä kiinni. Ongelman ratkaisuksi on tarjottu myös parempaa kotoutus- ja perheenyhdistämispolitiikkaa. Yksinkertaista ratkaisua ei ole, mutta jotain on tehtävä.

Katja Lahti