Pääkirjoitus: Itsetunnon kohotusta Suomelle

Heinäkuu on yleensä hiljaista aikaa uutisrintamalla. Tänä kesänä tilanne kuitenkin on toisenlainen, kiitos Putinin ja Trumpin.

Eri näkökulmista tehtyjä uutisia tästä huipputapaamisesta on ollut netissä, printtimediassa ja radioaalloilla siitä lähtien, kun ilmoille heitettiin tieto, että presidenttien tapaamispaikkana saattaisi olla Suomi.

Kun kuulin uutisen ensimmäisen kerran, ajattelin, että tuskin tämä tulee toteutumaan. Mutta olin väärässä. Ja onhan Suomi mitä parhain maa järjestää tällainen tapaaminen.

Turvallisuusjärjestelyjen hoitaminen on ensiluokkaista, ja jo perusturvallisuuden taso on Suomessa parempi kuin monessa muussa maassa.

Lisäksi toimittajat Suomesta ja muualta maailmasta ovat varmasti olleet tyytyväisiä työskentelyoloihinsa. Tietoliikenneyhteydet ovat hyvät, ja suomalaiseen reiluun tapaan kaikesta ei veloiteta, vaan esimerkiksi langattomia verkkoyhteyksiä ja ruokaa on tarjottu vieraille.

Ehkä tämä on osa sitä suomalaista vieraanvaraisuutta, josta Trump Niinistöä kiitteli.

Amerikkalaismedioiden mukaan Trump myötäili liikaa Venäjää ja veljeili Putinin kanssa.

Tapaamisen järjestelyiden osalta taas ei soraääniä ole kuulunut. Päinvastoin, Suomea on hehkutettu eri puolilla maailmaa.

Kun etenkin läntisen maailman katseet ovat viime päivinä olleet suunnattuina Suomeen, tällä huomiolla on varmasti kauaskantoiset vaikutukset esimerkiksi matkailuun.

Tiedon lisääntymisen myötä myös stereotyyppistä Suomi-kuvaa on toivottavasti saatu murrettua, koska aina täällä ei ole kylmä, jääkarhuja näkee harvemmin ja suomalainen osaa puhua myös muulloin kuin humalassa.

Meille suomalaisille suuri mielenkiinnonkohde on se, mitä muut meistä ajattelevat.

Keskustelimme asiasta tässä yhtenä päivänä työkaverin kanssa, ja hän sanoi osuvasti, että välillä Suomi on kuin pikkupoika, joka hakee isompien hyväksyntää keinolla millä hyvänsä.

Vaikea sanoa, johtuuko tämä kiinnostus muiden mielipiteitä kohtaan huonosta itsetunnosta vai siitä, että pienen maan on erotuttava keinolla millä hyvänsä, ja erikoisuudet tuppaavat usein jäämään hyvin ihmisten mieliin.

Nyt meillä on oikeasti aihetta kulkea rinta rottingilla ja olla tyytyväisiä itseemme. Pidetään tämä asenne yllä myös kesähelteiden jälkeen.

Elina Levijoki