Pääkirjoitus: Iloisten uutisten viikko

Tällä iloisten vauvauutisten viikolla pitänee kirjoittaa vain iloisista asioista. Ensimmäisenä tulee mieleen Ikkunan oma Juomalauluilta WsArenalla ensi viikon lauantaina.

Iltaa vietetään jo toista kertaa, ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, meno on riemukasta – ja äänekästä. Siellä oikeasti lauletaan mukana pitkien pöytien ääressä.

Päälaulattajana on Mikko ”Mä maalaispoika oon” Alatalo. Mieheltä eivät varmasti tutut biisit lopu. Kuulemme myös kivoja kaskuja keikkailusta Juicen ja muiden legendojen kanssa.

Vaasa on laulukaupunki. Täällä on kuorofestivaalit ja ooppera, mutta tavallinen kansa pääsee harvoin ääneen. Juomalauluillassa voi lahjatonkin laulaa, sen todistaa illan avaaja TenaSingers.

Illan päättää yhtye nimeltä Viimeinen drinkki. Se on Ylioppilasteatteri Rampin riveistä syntynyt Ultra Bran kappaleita soittava yhtye. Ei siis tarvitse ostaa huippukalliita areenalippuja Helsinkiin kuullakseen Ultra Bran parhaita biisejä.

Hyvä syy järjestää. Miksi kaupunkilehti järjestää juomalauluillan? Ensimmäinen syy oli värkätä varjotapahtuma Pohjalaisen Virsilauluillalle, joka nykyään Virsisunnuntaina tunnetaan.

No, vitsi vitsi, tälläkin palstalla on usein valitettu Vaasan köyhää tapahtumatarjontaa, joten mikä ettei, tilaisuuden tullen päätimme itsekin repäistä. Aivan kuten Ikkuna-festivaalinkin merkeissä.

Vaasa kirii jo hyvää vauhtia muita kaupunkeja kiinni tapahtuma- ja ravintolaelämässä. Se on hyvä, sillä kaikki aktiivisuus sataa kaikkien laariin, myös kaupungin ja veronmaksajien.

Siispä kannattaa katkaista syksy ja lähteä laulamaan. Siitä on hyötyä kaikille, ja laulu piristää. Sen voin kertoa kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Mitä vielä? Puhuin alussa monikossa iloisista vauvauutisista. Presidenttiparin odotus oli yllätys, mutta Lännen Median lauantainen uutinen oli kummastus. Otsikossa luki: Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa. Johannes ja Petri saavat lapsen.

Viikkoa on vielä jäljellä, eikä kahta ilman kolmatta, joten puuttuu enää ihme. Jospa se olisi kaikkien aikojen toinen neitseellinen raskaus. Sekin on vissiin nykyaikana mahdollista.

Todettakoon, että raskaana oleva Johannes määriteltiin syntyessään 1990-luvulla naiseksi. Hän on transmies, eli käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin.

Tieto huojentaa miessukukuntaa, sillä railakkaan laskettelureissun jälkeen riittää kotona muutenkin selittämistä kuhmuissa ja verestävissä silmissä. Mitenkähän vauvamahan kanssa olisi?

Vesa Koivumäki