Pääkirjoitus: Hyvästi pikkuprinsessat

Ilta-Sanomien pakinoitsija vertasi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisaloa jääprinsessaan ja siitäkös nousi sosiaalisessa mediassa meteli. Prinsessaksi nimittely koettiin halventavaksi ja sukupuolittavaksi termiksi.

Olin ällikällä lyöty sillä luulin, että prinsessa olisi jokaisen tytöt unelma. Ainakin niissä lasten naamiaisissa, mitä minä olen nähnyt, kaikki tytöt ovat olleet prinsessoja ja pojat milloin mitäkin supersankareita.

Sanotaan, että me miehet olemme ikuisia lapsia. Niin olemmekin, siinä ei ole mitään pahaa. Kunpa joku vertaisi minua joskus Zorroon, Batmaniin tai Teräsmieheen. No, ”ihme mieheksi” on taidettu joskus sanoa.

Naista ei saa hakkua prinsessaksi, se tuli selväksi.

Kaveria tarvittiin

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela haluaa poistaa sukupuolittuneisuuden Suomesta. Hän sanoi eduskunnan puhemiestäkin puheenjohtajaksi, koska puhemies on sukupuolittunut termi.

Ajatelkaapa maailmaa, jossa ei olisi sukupuolia. Ei miehiä eikä naisia, kaikki olisivat samanlaisia. Kenen unelma se voisi olla?

Jumalakin näki, että Aatamilla ei mennyt hyvin yksin. Ei, vaikka mies eli todellisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, Paratiisissa. Siksi hän loi Aatamille kaveriksi Eevan, ja katso, tylsyys oli poissa.

Tosin samalla kavala sukupuolittuneisuus hiipi Paratiisiin.

Suut suppuun

On aivan sama kumpi luotiin ensin, Aatami vai Eeva ja kumman kylkiluusta, kunhan luotiin. Tai onneksi evoluutio ei tehnyt meistä itsepölyttäjiä.

Olin 70-luvulla nuori ja tuona muuten niin mukavana vuosikymmenenä minua harmitti, että silloin kaikki näyttivät samanlaisilta, niin tytöt kuin pojat. Kaikilla oli pitkät hiukset, farkkutakki, leveälahkeiset vakosamettihousut, Retu-kengät tai Hai-saappaat, pyhät arjet.

Nykyään naiset pukeutuvat naisellisemmin, mutta annappa olla jos mainitset siitä jotain väärässä paikassa. Miehen on oltava suu supussa, ellei hän halua sosiaalisen median jalkapuuhun kirkonmäelle syljettäväksi.

Meidän juttu

Ikkuna aloittaa juhannuksen kunniaksi uuden palstan. Sen nimi on Meidän juttu.

Ensimmäisenä Meidän juttuna julkaisemme Vaasan Ammattioppilaitoksesta vuonna 1964 valmistuneiden sähköasentajien luokkakokouksen sivulla 17.

Meidän juttu on avoinna muillekin tapahtumille kuten talkoille, pihajuhlille, kokoontumisille, muistotilaisuuksille, polttareille... Palstalle pääseminen vaatii vain hieman omaa aktiivisuutta.

Vesa Koivumäki