Pääkirjoitus: Hyönteisten marssi hidastui

Pari vuotta sitten hyönteisten odotettiin marssivan suomalaisten ruokavalioon alta aikayksikön. Sirkkaviljelyksiä perustettiin Pohjanmaallekin muutamia. Osa niistä on pistänyt jo pillit pussiin.

Ruoka on tärkeä osa kulttuuria ja sen uudistamiseen vaaditaan aikaa. Huoli ilmastonmuutoksesta ei vielä riitä siihen, että ihmiset valitsisivat lihan sijasta lautaselleen hyönteisiä. Mitä enemmän punaisen lihan tuotannon ilmastovaikutuksista puhutaan, sitä enemmän kiinnostusta hyönteisravinto herättänee. Hitaasti hyvä tulee.

Sirittävää proteiinia

Hyönteisravinto ei ole mikään uusi keksintö. Jostain syystä sen tulo Eurooppaan on kestänyt kauan. Euroopan ulkopuolella turistit ovat varmasti törmänneet hyönteisruokiin iät ja ajat. Katselin intialaisessa katukeittiössä, kun kokki keihästi eläviä sirkkoja tikkuun ja uppopaistoi ne. Paikalliset söivät niitä kuin sipsejä.

En kehdannut kieltäytyä, kun minulle ojennettiin ötökkätikku käteen. Suljin silmäni ja haukkasin. Suutuntuma oli mukavan rapea, maku mausteinen ja pähkinäinen. Jos en olisi tiennyt, mitä syön, olisin ottanut lisää.

Silmissäni pyöri kuitenkin Samu Sirkan kuvia ja annoin loput herkut paikalliselle kaverilleni.

Suomessa olen maistanut leipää, jossa oli sirkkajauhoa. Kun hyönteisen muotoa ei näe, on sen syönti huomattavasti helpompaa. Sirkkojen sanotaan olevan hyvä valkuaisaineen lähde, jopa 70 prosenttia niistä on proteiinia.

Hyönteiset sisältävät myös hyviä rasvahappoja, kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia. Sirkoissa on tuplasti enemmän kalsiumia kuin esimerkiksi kanassa. Aikamoista superfoodia! Luulisi terveysboomin edistävän hyönteisruoan suosion kasvua.

Vaasassa tapahtuu

Jos hyönteismarkkinoilla surina on hieman hiljentynyt, Vaasassa pöhisee senkin edestä. Muun muassa kuntaliitosneuvottelut, Smart Technology Hub ja Merenkurkun uusi laiva pitävät kaupunkilaiset hereillä ja uteliaina.

Vaskiluodon uusi asemakaava kiinnosti maanantaina kaupunkilaisia, kun kaupungin kaavoitus jalkautui kansan pariin. Lähinnä vaskiluotolaisista koostunut reilu 100 ihmisen joukko esitti huolensa muun muassa alueen liikennejärjestelyistä sekä rakennustöiden kestosta. Hienoa, että kaupunkilaiset tuntevat tulevansa kuulluiksi. Kuntaliitosneuvottelijat eivät houkutelleet yhtä paljon kuulijoita paikalle Vaasassa järjestetyssä ensimmäisessä yleisötilaisuudessa. Ehkä Mustasaaressa aihe saa väen paremmin liikkeelle.

Katja Lahti