Pääkirjoitus: Hupsista vain ja laaja päivystys

Kävipä hassusti tämän Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen kanssa.

Vain hetki sitten sairaalan puolesta kokoonnuttiin mielenosoitukseen Vaasan torille, kerättiin kymmeniä tuhansia nimiä, raivottiin, itkettiin, rukoiltiin, suostuteltiin, ja kaikki turhaan. Nyt (tiistaina) luen Pohjalaisen sivulta seitsemän, ynnämuiden uutisten joukosta, että Vaasan keskussairaalan laaja päivystys on mennyt heittämällä läpi, tuosta vain.

Onko torilla illalla juhlat, tuskin. Puhuvatko ihmiset asiasta, eivät. Parin viikon arktisen jakson jälkeen lämpimän ilmamassan saapuminen maahamme on mielenkiintoisempi aihe.

Alkaa pikku hiljaa tuntua siltä, että oliko sairaalasta meuhkaaminen aivan turhaa, kun loppujen lopuksi tarvittiin vain yksi vaali, ja asia oli järjestyksessä. Nuin vain.

Tuuliviiri rauhaton

Politiikka on jännä laji, jossa mieli voi muuttua yhdessä hetkessä. Periaatteet lentävät romukoppaan hetkessä.

Säätytalolla hallitusneuvotteluissa mukana olleen Joakim Strandin mukaan mikään puolue ei vastustanut Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä. Siitä ei ole pitkä, kun keskustan mielestä luku 12 oli kiveen hakattu, eikä edes 12+1 kelvannut, saati luku 13.

Sairaala-asiassa saamme olla näistä ”tuuliviireistämme” kiitollisia, mutta kokonaisuutta ajatellessa kansalaisille jää poliitikoista varsin epävarma kuva.

Konstit kortilla

Epävarmoja kansalaiset ovat myös uuden hallituksen onnistumisesta. Työllisyyden pitäisi nousta reilusti, että se pystyy toteuttamaan kaikki lupauksensa.

Puolet työllisyysurakasta annetaan työmarkkinajärjestöille. Niiden pitää kertoa syksyllä, kuinka Suomeen saadaan 30 000 työssäkäyvää ihmistä lisää.

Silloin, kun Sipilän hallitus puuhasi kikyjänsä, se antoi työmarkkinajärjestöille viikon aikaa kertoa omat suunnitelmansa. Kestikin kuukausia.

Sanottiin hauskasti, että Juha Sipilä ei tajua: Työmarkkinajärjestöiltä menee neuvottelupöydässä viikko pelkästään siihen, että saavat päätettyä laittavatko kahviinsa kermaa vai eivät.

Ongelma on nyt sama, ynnättynä vielä ay-pomojen kesälomilla. Eli ei tule konsteja syksyllä, jos on koskaan tullakseen tuolta taholta.

Säästöt purevat

Vaasan säästökuuri alkaa näkyä. Kaupunkilaiset ovat raivoissaan kirjaston lehtilukusalin lyhennetyistä aukioloista, kymppiluokkaa ei ensi vuonna järjestetä, Vamia irtisanoo, Taiteiden yö typistyy...

Tämä on nyt tätä.

Vesa Koivumäki