Pääkirjoitus: Hölmöt ja kiimaiset kansalaiset

Suomessahan voi keskustella Venäjästä vapaasti – voihan?

Vastaus on, että voi, jos uskaltaa. Seuraukset rohkeista avauksista nähtiin viikko sitten.

Puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean asiantuntijat ovat kartoittaneet mahdollisia Suomeen kohdistuvia uhkia varsinkin vaalien aikaan.

Helsingin Sanomat julkaisi pohdinnoista syntyneen raakileen. Istuva presidentti syytti komitean jäseniä trollauksesta ja entinen ulkoministeri kutsui porukkaa pahansuopaisiksi hölmöiksi.

Komitean jäsenten nimet eivät ole julkisia, mutta eduskunnassa niitä jo vaadittiin julki.

Puukkoa selkään. Arvata saattaa, mitä isänmaan asialla olleet, tai ainakin niin luulleet, asiantuntijat nyt ajattelevat.

Pelkkä luonnospaperi sai tämän aikaan. Jos nimetkin päätyvät julkisuuteen, ovat komitean jäsenet leimattuja korkeimman valtionjohdon toimesta.

Venäjästä saa siis puhua uhkana, jos uskaltaa ja kestää seuraukset.

Jyri Häkämies kertoi vuonna 2007 USA:ssa Suomen kolme pääasiallista turvallisuushaastetta. Ne olivat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

Silloisen puolustusministerin puheesta nousi poliittinen myrsky. Siitä on kymmenen vuotta, eikä Suomi ole muuttunut yhtään.

Lupa haukkua. Yleensä politiikassa käytetään ”toisinajattelijasta” korrektia kieltä. Ei Nato-keskustelussa. Naton kannattajat haukutaan natokiimaisiksi ja Naton salarakkaiksi.

Jälkimmäistä termiä käytti alkuviikosta presidenttiehdokas Merja Kyllönen. Hän tuohtui siitä, kun Suomeen ollaan kutsumaassa USA:n joukkoja harjoituksiin.

Voisiko Juha Sipilä olla maakuntakiimainen tai Petteri Orpo valinnanvapauskiimainen. Ei voisi, mutta natokiimainen voi olla, ja se on ihan ookoo.

Natosta voi siis Suomessa puhua aivan vapaasti, kunhan muistaa olevansa kiimassa.

Kyllä kansa ymmärtää. Suomen Moskovan-suurlähettiläänä toiminut Hannu Himanen kirjoitti kirjan Venäjän-ajastaan.

Hän sanoi suoraan, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomen politiikkaan ja suomalaisten mielipiteisiin. Sitä tapahtuu kaiken aikaa. Hän haluaa, että suomalaiset ymmärtäisivät asian.

Himanen on oikeassa. Keskustelun torppaaminen ja ihmisten leimaaminen ajavat Venäjän asiaa.

Puhe Venäjän vaikuttamiskeinoista ei ole pelottelua, mutta sen kieltäminen on kansalaisten aliarvioimista.

Vesa Koivumäki