Pääkirjoitus: Helppoa taloudenhoitoa

Vaasassa nostettiin kaupunkilaisten verotusta. Mikäs siinä, jos rahaa on pakko hankkia, mutta kun veron nostaminen ei ole koskaan kertaluontoista.

Onko joku kuulut, että veroja olisi laskettu. Tomas Häyry tuskin tulee kertomaan, että kaupungille tulee nyt liikaa rahaa: ”Emme kykene kaikkea käyttämään, lasketaan veroja.”

Veroprosentin nosto on helppoa talouspolitiikkaa, toisin kuin vaikkapa kaavoitus. Siitä antaa esimerkin Suomen ensimmäinen kaupunkitieteen apulaisprofessori Tuukka Saarimaa.

Hänen mukaansa markkinoiden tontilla hosuvat kaavoittajat ja poliitikot rähmivät jatkuvasti kaupunkilaisten rahoja kankkulan kaivoon.

Saarimaa sanoo Helsingin Sanomissa, että ”ihmisille tuntuu olevan hirveän vaikea ajatella, että menetetty tulo on itse asiassa menoa.”

Miten tämä liittyy Vaasaan? Siten, ettei Vaasaa rakenneta korkeammaksi eikä sinne, mistä kaupunki saisi rahaa. Saarimaan mukaan jokainen rakentamaton tontti ja kerros on menoa.

Koska niin ei haluta tehdä, nostetaan veroja. Vaasan alijäämät olisi kuitattu aikoja sitten rantatonttien ”pilvenpiirtäjillä”.

Lupausten aika. Veroista on kysymys valtakunnan politiikassakin. Kuinkas muuten, eduskuntavaalit lähenevät ja on vaalilupausten aika.

Eräs eduskuntatoimittaja totesi, että tämä on taas sitä aikaa, kun järkevätkin kansanedustajat alkavat käyttäytyä kummallisesti. Huoli omasta jatkopaikasta alkaa painaa.

Puoluejohtajista sdp:n Antti Rinne on ollut ahkerin lupaaja. Hän lupaa ilmaista päivähoitoa. Voi tuntua houkuttelevalta, mutta kun mikään ei ole ilmaista.

Joku hoidon maksaa – veroina. Samat ihmiset, jotka luulevat saavansa hoidon ilmaiseksi.

Rinne on lupauksellaan huolissaan nuorista perheistä. Samalla hän lupaa eläkkeisiin satojen miljoonin korotuksen. Aivan, nuoret perheet senkin maksavat.

Tosi laimeaa. Seurakuntavaalien äänestysprosentti tippui taas Vaasassa ja Mustasaaressa. Monella suulla on ihmetelty tämän kulmakunnan passiivisuutta.

Arvasin tuloksen. Into ei ollut laimeaa pelkästään äänestäjillä, vaan myös puolueilla ja ehdokkailla.

Ikkunassa oli muutama hassu vaalimainos ja vain sdp laittoi kaikki ehdokkaansa näkyville. Äänestysprosentti Vaasan suomalaisessa seurakunnassa oli 10,8.

Epari, serkkulehti Seinäjoelta, oli pullollaan vaalimainoksia ja prosentti oli siellä 22,2.

Vesa Koivumäki