Pääkirjoitus: Helle ei päästä meitä helpolla

Muutaman viileän ja sateisen kesän jälkeen tämän kesän hellejakso on tuntunut aivan uskomattomalta. Voiko Suomessa oikeasti olla näin lämmin sää, joka vieläpä jatkuu viikkotolkulla?

Aluksi helteestä nautittiin täysillä ja säätilaa hehkutettiin. Nyt huomaa, että kuumuudesta on tullut monille myös riesa.

Talot keräävät rakenteisiinsa vähitellen lämpöä, eikä ristivetokaan tuo helpotusta tilanteeseen, kun ulkona on lämmintä myös öisin. Huonosti nukuttujen öiden jälkeen päivän tukalaksi äityvä kuumuus tuntuu vielä polttavammalta.

Helteestä pystyy parhaiten nauttimaan silloin, kun tietää, että halutessaan pääsee vilvoittelemaan.

Netissä hintavertailuja tekevän sivuston mukaan erilaisten tuuletuslaitteiden kysyntä on liki seitsenkertaistunut Suomessa heinäkuun alusta lähtien.

Aluksi suomalaiset sinnittelivät jo olemassa olevien viilennysvälineiden kanssa, luultavasti osittain siksi, etteivät nämä hellejaksot viime vuosina ole tainneet muutamaa päivää pitempään kestää.

Kun ennuste näyttää sään jatkuvan samanlaisena yli viikon eteenpäin, on moni varmasti tullut siihen tulokseen, että jonkinlaista lisäviilennystä on saatava. Ja tulevien hellejaksojen kannalta on toki hyvä, jos oman kodin viilentämiseen on tehokkaammat välineet kuin tähän asti on ollut.

Helteet eivät ole mikään leikin asia vanhemmille ihmisille tai sellaisille, joilla on jokin perussairaus. Jatkuva korkeassa lämpötilassa oleminen on todellinen riski kehon kuivumiselle.

Pitkästä hellejaksosta johtunut vesien lämpeneminen on koitunut myös eläinten kohtaloksi.

Sunnuntaina Maikkarin uutisissa kerrottiin Vihdin Enäjärvestä, jossa oli tapahtunut tuhansien simpukoiden joukkokuolema. Syyksi arveltiin veden lämpenemisestä johtunutta happikatoa.

Vihdin ympäristöpäällikkö Sari Janhunen totesi, että nyt oli kysymys poikkeuksellisesta ilmiöstä, joka saattaa kuitenkin ilmaston lämmetessä muuttua arkipäiväiseksi. Saimme siis ehkä pienen kurkistuksen tuleviin kesiin.

Suomen normaaleissa olosuhteissa ilmaston lämpeneminen ei kuulosta ollenkaan pahalta, mutta äkillisiin muutoksiin sopeutuvat huonosti sekä ihminen että luonto. Lisäksi säiden arvaamattomuus tuo elämään haasteensa.

Tämän kesän jälkeen ilmastonmuutokseen toivottavasti suhtaudutaan taas astetta vakavammin.

Elina Levijoki