Pääkirjoitus: Edistystä ja takapakkia

Vierailin kesälomani aikana Turussa, Paraisilla, Nauvossa ja Naantalissa. Sattui lämmin keli, ihmiset olivat liikkeellä ja ravintolat rannoilla täynnä yömyöhään saakka.

Onneksi myös Vaasassa on menty tähän suuntaan. Meillä oli pitkään rannassa yksi ainoa ravintola ja sekin suljettu, koska kauniilla ilmalla kaupunkilaiset karkasivat saareen.

Vaasassa meren rannat ovat olleet liian itsestäänselvyys. Sinne on rakennettu mieluummin tehtaita ja viljasiiloja kuin ravintoloita. Tarvittiin uusia, muualta tulleita vaasalaisia, huomaamaan rantojen arvo.

Yksi tällainen on Tommi Mäki, Ilmajoen Koskenkorvalta. Hän on puuhannut rantaan ravintolan ja festivaalin. Mies oli aluksi mukana myös kelluvan saunaravintolan suunnittelussa.

Mäki sanoo, etteivät Vaasan rantojen yrittäjät ole panneet pahakseen hänen aktiivisuuttaan. Yrittäjät ymmärtävät, että enempi on parempi. Vetovoima lisääntyy, ehkä jopa maakuntaan saakka.

Oli kuitenkin yksi yllättävä taho, joka toppuutteli. Se tuli Vaasan kaupungilta. Sieltä viesti Mäelle oli, että ”eikö siellä rannassa ole jo tarpeeksi kaikkea.” Vanha vaasalaisuus puski esiin.

Alussa mainitsemani kesäkaupungit eivät suinkaan porskuta oman väestönsä turvin, varsinkaan Turun saaristossa. Väki tulee kaukaa ja siihen Vaasankin olisi pyrittävä. Rannassa täytyy olla vetovoimaa.

Nyt sitä alkaa olla, mutta vielä mahtuu, se kerran kiville mennyt kelluva saunaravintola ja muutakin. Me ”saarettomat” kyllä kiitämme yrittäjiä tulemalla paikalle sään salliessa.

Paska juttu

Uimarantojen kioskien pitäjillä ei ole mennyt yhtä hyvin kuin ravintoloilla. Syy ei ole heidän eikä asiakkaiden, vaan mereen viemäreistä valuneen paskan. Rannat ovat jo toista kesää uimakiellossa. Uskomatonta!

Onkilahden vahingot ovat pelkkää huolimattomuutta, mutta Vaasan Työväen Pursiseuran Palosaaren Sundiin nokottava viemäri lienee luvanvarainen. Pian voimaan tuleva paska-laki ei salli samaa edes rantamökille.

Asiaan on tulossa korjaus, mutta ihmeen kauan valuminen on sallittu. Toivottavasti ensi kesänä Vaasan uimarannoilla kelluu ihmisiä eikä pökäleitä.

Edistystä

Toimitukseen tuli lukijan kuva, jossa komeili Vaasan koirien uimaranta. Ranta löytyy Sundomin sillan päästä Myrgrundista. Hienoa.

Pohjalaisessa kaupunkilainen valitti, ettei soutuveneille ole paikkaa Vaasan rannoilla. Ehkä sekin pian tulee.

Vesa Koivumäki