Pääkirjoitus: Aika ajoi maakuntaviestin ohi

Kauan se kesti, mutta nyt alkaa tulla vastaan väistämätön, nimittäin hiihdon maakuntaviestin hautaaminen.

Kaksikymmentä vuotta sitten tällaisen asian kirjoittaminen olisi tiennyt valtavaa tuomitsevan palautteen ryöppyä toimitukseen. Nyt tuskin kukaan pukahtaa.

Niin kauan kuin muistan, hiihdon maakuntaviestien yhteydessä on muisteltu vanhojen aikojen kansanjuhlaa. Sitä on toivottu takaisin ja mietitty konsteja jos jonkinlaisia sen palauttamiseksi.

Väki kuitenkin kaikkosi ladun varrelta. Paikalle tulivat lähinnä huoltajat ja sukulaiset, mutta suuri yleisö hylkäsi maakuntavietit jo ajat sitten, ja nyt sen näyttävät tehneen myös hiihtäjät.

Ensi lauantaina Vaasan Vähänkyrön kaupunginosan Saarenpää urheilukeskuksessa lähtöviivalle asettuu kello 11 vain seitsemän kunnan joukkueet.

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hiihdon maakuntaviesti näyttää olevan hiihtoväelle pakkopullaa, jota pitkän perinteen vuoksi ei kuitenkaan haluta lopettaa.

Oi niitä aikoja

Aikojen muuttumisen huomasin myös siitä, etten millään meinannut löytää tietoa tämän talven maakuntaviestistä. Pohjalaisesta huomasin pitopäivän, mutta paikka oli jäänyt jutussa mainitsematta.

Googlaamalla sekin vihdoin selvisi, Vähänkyrön Viestin kotisivulta. Ennen vanhaan ei kukaan lehteä lukeva tai radio kuunteleva ihminen voinut olla tietämättä maakuntaviestistä.

Muinaisen Vaasa-lehden toimittaja lähti 80-luvulla valokuvaajan kanssa kaksi päivää ennen kisoja Evijärvelle tekemään tunnelmajuttuja siellä pidettävästä viestistä. Asuivat kunnan ainoassa hotellissa Satasaaressa.

Itse kisapäivänä Yle lähetti kisapaikalta aamuvarhaisesta suoraa radiolähetystä ja äänessä oli kukas muu kuin Väinö Mujunen. Se viikonloppu oli urheilutoimituksessa kaaosta. Kaikki tulokset piti saada ladottua lehteen, myös Keski-Pohjanmaan viestistä.

Sanomalehti Ilkka jakoi voittajalle vaskoolin ja Vaasa-lehti kultakruunun, jota sitten voittajakunnan morsiamet kantoivat häissä päässään. Se oli suuri kunnia hääparille ja koko kunnalle.

Monta juttua tehtiin siitäkin, kun kruunu vaihtoi omistajaansa ja vietiin uuden viestivoittajan kunnantalon vitriiniin.

Hyvä harrastus

Hiihto lajina ei ole katoamassa mihinkään, varsinkaan näiden lumitalvien myötä. Harrastajia riittää mukavan ulkoiluliikunnan parissa, mutta kiinnostus paikallisiin kisoihin ei enää palaa.

Siitä pitää osaltaan huolen televisio, joka lähettää yhdeltä kanavalta aamusta iltaan talviurheilun huippukisoja.

Vesa Koivumäki