Kiinnostavia valintoja vaaleissa

Suurimmat puolueet säilyttivät asemansa Vaasan seudun kunnissa sunnuntain kuntavaaleissa.

RKP on edelleen valtuuston suurin puolue Vaasassa, Mustasaaressa, Vöyrillä, Maalahdessa ja Korsnäsissä.

Laihialla ja Isossakyrössä keskusta jatkaa suurimpana puolueena, vaikka menetti molemmissa valtuustoissa yhden paikan.

Perussuomalaisten valtakunnallinen menestys heijastuu tännekin. Puolue sai valtuustoon kolme lisäpaikkaa Vaasassa ja Laihialla, kaksi Isossakyrössä ja yhden Mustasaaressa.

Kokoomuksen valtakunnallinen menestys näkyy vain Vaasassa, jossa puolue säilytti 10 paikkaa, vaikka valtuuston koko pienenee, ja Laihialla, jossa puolueen paikkamäärä nousee kuudesta seitsemään.

Strand äänikuningas

Äänivyöryn, yli 1 000 ääntä, sai vain kaksi ehdokasta, molemmat Vaasassa. Kansanedustaja Joakim Strand (r.) nousi aivan omaan sarjaansa 3 268 äänellä ja jatkanee Vaasan valtuuston puheenjohtajana.

Seuraavaksi eniten ääniä sai Tommi Mäki (kok.), 1 110. Valtuuston äänikuningatar on Anne Rintamäki (ps.) 813 äänellä.

Uusia on Vaasan valtuustossa runsas kolmasosa, 35 prosenttia. Yksi heistä on Monica Sirén-Aura (r.), joka teki tätä ennen pitkän valtuustouran Mustasaaressa. Hän kannatti Mustasaaren ja Vaasan kuntaliitosta, pettyi likaiseksi äityneeseen liitoskeskusteluun ja muutti takaisin synnyinkaupunkiinsa keväällä.

Edelleen jakautuneena

Mustasaaressa RKP menetti yhden paikan, mutta sanelee jatkossakin pitkälti kunnan suunnan 34 valtuutetullaan.

Suomenkielisten asemaa parantamaan pyrkivä MSK sai yhden lisäpaikan, valtuutettuja on nyt viisi.

Mustasaaren RKP:n rasitteena on, että puolue on kuulemma edelleen kahtiajakautunut repivän kuntaliitoskeskustelun jälkeen. Se saattaa heijastua päätöksentekoon.

Kuntaliitoskeskusteluja tuskin aloitetaan tällä valtuustokaudella uudelleen. Aloitteen pitäisi tulla Mustasaaresta, joka tyrmäsi liitoksen pari vuotta sitten. Liitoksen vastustajat ovat yhä ärhäköinä.

Mustasaaressakin suurin ääniharava oli valtuuston tämän kauden puheenjohtaja, Carola Lithén (r.).

Yksipuoluejärjestelmä

Vöyrin kunnanvaltuusto joutui näissä vaaleissa kokonaan RKP:n valtaan.

Kuluneella valtuustokaudella Vöyrillä oli valtuustossa yksi demari, mutta uudella kaudella kaikki valtuutetut edustavat yhtä ja samaa puoluetta.

Korsnäsissä puolestaan kävi päinvastoin. Kuluneella kaudella valtuustossa oli vain RKP:n edustus, mutta uuteen valtuustoon valittiin kaksi demaria 19 RKP:n jäsenen lisäksi.

Maalahdessa demokratian kirjo lisääntyi, kun RKP:n ja demarien seuraan äänestettiin yksi kristillisdemokraatti. Äänikuningas Maalahdessa oli kansanedustaja Mikko Ollikainen (r.).

Myös Isossakyrössä kristilliset saivat valtuustoon yhden paikan. Isonkyrön ääniharava oli tislaamonjohtaja Miko Heinilä (kesk.).

Laihialla puolestaan kristilliset putosivat valtuustosta pois. Laihian äänikuningas oli 22-vuotias opiskelija Antti Tuomela (kok.).

Vaasa voitti

Tulevan valtuustokauden suurin muutos Vaasan seudulla on sosiaali- ja terveystoimen siirtyminen kuntien harteilta Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle vuoden 2022 alusta.

Tämä muutos tapahtuu riippumatta siitä, milloin valtakunnallinen sote-uudistus tehdään.

Kiinnostavaa nähdä, mihin kaikkeen sillä on vaikutusta kuntien päätöksenteossa.

Viime viikolla peräänkuuluttamani paikallisderby päättyi Vaasan voittoon. Vaikka Vaasan äänestysprosentti on hälyttävän huono, 55,8, se on silti parempi kuin Seinäjoen 53,8 prosenttia.

Anne Laurila